Hälsa

Till julbordet – 5 recept på vegetarisk och vegansk sill med aubergine

Inlagd sill är ett måste på julbordet – och du behöver definitivt inte sluta med denna delikatess bara för att du är vegetarian eller vegan. Förvälld aubergine har samma konsistens som sill och går alldeles utmärkt att smaksätta med såväl klassisk inläggning som senaps-, curry- eller någon annan god sås. Här är fem enkla recept på aubergine-sill!

Foto: Pexels/vegokak.se

Vegetarisk sill på aubergine är superenkelt att göra och ett klockrent alternativ till den klassiska sillen och går att smaksätta på precis samma vis. Nedan hittar du fem recept perfekta till årets julbord.

Klassisk inlagd aubergine-sill

Klassisk inlagd aubergine-sill

Du behöver: 

1 förvälld aubergine, i sillstora bitar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 dl skivad morot
1/2 dl hackad purjolök

Gör så här: 

Aubergine – förvälld i saltat vatten.

Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.

Koka upp samtliga ingredienser och låt dem därefter svalna.

Använd den skivade moroten och purjolöken som garnering.

Foto: Cleanlifestyle.se

Nästa bild
Aubergine-sill i senapssås

Aubergine-sill i senapssås

u behöver: 

1  förvälld aubergine, i sillstora bitar
1 dl vanlig senap
1 dl skånsk senap
1,5 dl rårörsocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl hackad dill
1 dl hackad purjolök

Gör så här: 

Aubergine – förvälld i saltat vatten.

Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.

Blanda socker, senap och vinäger i en skål.

Droppa i oljan, samtidigt som du rör om.

Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.

Foto:  Vegokäk.se

Nästa bild
Aubergine-sill i skärgårdssås

Aubergine-sill i skärgårdssås

Du behöver: 

1 förvälld aubergine, i sillstora bitar

1,5 dl krämig såsbas (eller gräddfil)
2 msk tångrom
0,25 rödlök
0,5 kruka gräslök
0,5 kruka dill
0,5 citron, saft och zest
Salt, gärna ört

Gör så här: 

Aubergine – förvälld i saltat vatten.

Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.

Finhacka dill, gräslök, rödlök och finriv citronzest. 

landa såsbasen med dill, gräslök, rödlök, citronzest, citronsaft och tångrom. 

Blanda såsen med auberginebitarna och smaka av med salt.

Foto: Vegokäk.se

Nästa bild
Aubergine-sill med saffran

Aubergine-sill med saffran

Du behöver:

1 förvälld aubergine, i sillstora bitar
1,5 dl krämig såsbas (eller motsvarande mängd crème fraîche)
0,25 litet grönt Granny Smith äpple
0,5 g saffran
0,25 citron, saft och zest
4 st dill- eller timjankvistar
Salt, gärna örtsalt

Gör så här:

Aubergine – förvälld i saltat vatten.

Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.

Finhacka det gröna äpplet. F

inhacka örtkryddor och finriv citronzest. 

Blanda såsbasen med saffran, citronzest, citronsaft, dillen och äppelbitarna.

 Blanda såsen med auberginebitarna och smaka av med salt.

Foto: Vegokäk.se

Nästa bild
Vegetarisk sill i currysås

Vegetarisk sill i currysås

Du behöver: 

1 förvälld aubergine, i sillstora bitar

2 dl soja- eller havregrädde

1 dl majonnäs (vanlig eller äggfri)

0,5 msk curry

0,5 msk gurkmeja

Gör så här

Aubergine – förvälld i saltat vatten.

Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.

Blanda ingredienserna till såsen och rör ner auberginebitarna.

Foto: Pexels

Nästa bild
Senapsinlagda havrebitar

Senapsinlagda havrebitar

Du behöver: 

1 glas

3 mskFazer Yosa Havrefraiche eller liknande produkt
2 msk dijonsenap
2 msk grovkornig senap
1 tsk äppelcidervinäger
salt och peppar
0.5 tsk gurkmeja
1 äpple, 0.5 rivet och 0.5 i tärn
1 Fazer Yosa Havrebit i bitar
1 msk finhackad dill

Gör så här

Vispa ihop havrefraiche, senap och vinäger. Tillsätt salt, peppar, gurkmeja och rör om. Riv äpplet på grova sidan av rivjärnet. Skiva havrebiten och dela i mindre bitar. Rör ner äpple, havrebit och dill. Låt marinera över dagen i kylskåpet. Servera kall

Foto & recept: Fazer

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!