Varje år drabbas drygt 400 svenskar av den dödliga nervsjukdomen ALS – en tydlig ökning mot tidigare uppskattningar. “Vi har bland de högsta nivåerna i världen”, berättar överläkaren och forskaren Caroline Ingre för TV4.
Antalet svenskar som insjuknar i ALS årligen ökar, det framkommer i en ny forskningsrapport som publicerats i Journal of neurology.
Drabbar främst äldre män
Caroline Ingre är överläkare och en av forskarna bakom studien. Hon berättar för TV4 att hon och hennes kollegor började ifrågasätta tidigare statistik efter att de lagt märke till att de hade många patienter med ALS.
Misstankarna visade sig stämma: istället för omkring 250 nya fall om året, som man tidigare trott, insjuknar över 400 svenskar årligen i ALS. Detta innebär att Sverige har bland de högsta nivåerna i världen enligt Ingre – en tydlig ökning, även om en del av förklaringen sannolikt ligger i åldrande befolkning och effektiv registrering.
ALS är i själva verket samlingsnamnet för en grupp sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till att armar och ben blir alltmer förlamade, och ofta påverkas förmågan att prata och svälja. Den största gruppen som drabbas av ALS är 70- till 84-åriga män, men även unga och kvinnor drabbas.
Det är ännu inte känt varför vissa får ALS och i dagsläget finns ingen botande behandling av sjukdomen. Ingre menar dock att det finns en ökad medvetenhet kring ALS som förhoppningsvis kan leda till förändring:
“Ju fler personer som känner till sjukdomen och ju fler läkemedelsbolag som är intresserade så kommer vi ju till slut hitta en stoppande eller bromsande behandling”, säger hon till TV4.