Ångkokning är det tillagningssätt som bäst bevarar och boostar grönsakernas näringsämnen, visar en forskningsstudie.

Brasilianska forskare gick igenom och jämförde 21 forskningsrapporter för att analysera hur grönsakers näringsvärden påverkas av olika tillagningssätt. De tittade på antioxidant-nivåer och ämnen som kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet och neurodegenerativa sjukdomar
De flesta tillagningsmetoderna, som stekning, ugnsbakning och mikrovågsugn, visade sig bryta ner grönsakernas membran och även en del av antioxidant-innehållet. Och när du kokar dina grönsaker kan ännu mer av de cellskyddande antioxidanterna försvinna genom att de bryts ner i det varma vattnet. Då är ångkokning ett bättre val för dina broccolibuketter och gröna ärter. Enligt studien ökar polyfenolinnehållet med 52 procent i grönsaker som ångkokas tack vare den varsamma upphettningen och det faktum att grönsakerna inte sänks ner i vatten under tillagningen. Polyfenoler är en typ av antioxidanter som kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdomar och andra hälsoproblem.
Men om du ändå väljer att slänga grönsakerna i pannan, in i ugnen eller på grillen (för det är ju fortfarande både nyttigt och gott trots färre antioxidanter) så rekommenderar forskarna att undvika långa tillagningar i höga temperaturer, för då försvinner ännu fler antioxidanter. Behåll lite krispighet och investera i en enkel ångkokare i bambu är våra hetaste tips!
Källa: Menshealth.com