Flera könssjukdomar, som klamydia och gonorré, minskar. Däremot har könssjukdomen syfilis ökat kraftigt under det senaste året, en sjukdom som kan leda till allvarliga skador om den inte upptäcks och behandlas i tid.
Syfilis var förr en vanlig och dödlig sjukdom men försvann i princip i samband med att pencillinet kom under 1940-talet. Sedan 90-talet har det dock skett en stadig ökning av sjukdomen som kan leda till allvarliga besvär senare i livet. Syfilis är en bakteriesjukdom som kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas.
Har ökat kraftigt de senaste åren
Sjukdomen har länge varit nästan obefintlig i Sverige men har de senaste åren ökat kraftigt, främst bland män som har sex med män. Att just homosexuella män drabbas menar Finn Filén, överläkare på mottagningen Venhälsan på södersjukhuset i Stockholm, har att göra med senare års framsteg i behandlingen av hiv. Den som idag lever med välbehandlad hiv kan ha oskyddat sex utan risk att smitta. Han menar att den minskade rädslan har inneburit att användningen av kondom minskat.
Sprids vid oskyddat sex
Syfilis sprids vid oskyddat samlag och kondom är det bästa skyddet för att undvika smitta. “Har man ett sexuellt beteende som kan innebära en risk så finns det bara ett sätt att ta kontroll över situationen, och det är att helt enkelt testa sig med jämna mellanrum”, säger Finn Filén. Många som drabbas av syfilis får inga symtom och obehandlad kan den leva till allvarliga besvär senare i livet. Behandling sker med antibiotika och testning och behandling är gratis.
Vanliga symtom
- sår på könsorganen som inte ömmar
- utslag som inte kliar, över hela kroppen inklusive handflator och fotsulor
- svullna ljumskar
Om man inte får behandling sprider sig infektionen ut i blodet. När detta händer kan de flesta av kroppens organ bli infekterade och sjukdomen kan därför visa sig på olika sätt, till exempel:
- Utslag
- Rödbruna fläckar i handflator och fotsulor
- Röda fläckar på slemhinnorna i underlivet, munnen eller ändtarmen
- Feber
- Illamående
- Huvudvärk
- Trötthet
- Ont i lederna
Här kan du testa dig
Syfilis kan du testa dig för på en mottagning för sexuell hälsa, en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral.
Källa: 1177, Folkhälsomyndigheten, RFSU