Hälsa

Långa arbetsdagar ökar risken för stroke – forskarna överraskade av resultaten

En nyligen publicerad studie bekräftar att långa arbetsdagar påverkar hälsan negativt – på ett väldigt tydligt sätt. Forskare har sett att risken att drabbas av stroke ökar hos personer som jobbar mer än tio timmar om dagen. 

Foto: Unsplash

Sedan 2012 har en fransk forskargrupp studerat 143 592 personer i åldrarna 18-69 där 29 procent (42 542 personer) rapporterade att de jobbade långa arbetsdagar och 10 procent (14 481 personer) att de hade jobbat långa dagar i tio år eller mer. Forskarna konstaterade att de deltagare som jobbade långa arbetsdagar hade 29 procent högre risk att drabbas av stroke, och de som jobbat på det sättet i över tio år hade 45 procent högre risk, än de som angett kortare arbetsdagar. Totalt hade 1 224 deltagare haft en stroke under studietiden. Långa arbetsdagar definierades som tio timmar eller mer, minst 50 dagar om året. Deltidsarbetare och personer som haft stroke innan studien började exkluderades från deltagargruppen.

Kopplingen mellan att jobba mer än tio timmar om dagen och att drabbas av stroke verkade dessutom starkare för personer under 50 år, vilket överraskade forskarna som kommer att fortsätta titta på sambanden mellan arbetstid och hjärt- och kärlproblem.

Källa: Stroke Journal Report

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!