En ny studie visar att D-vitamin kan minska risken för att insjukna i svår covid-19 – och även risken att dö i sjukdomen.
En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS One visar att det finns ett samband mellan D-vitaminbrist och en ökad risk att insjukna i svår covid-19 eller att dö i sjukdomen.
Fjorton gånger så stor risk
Enligt studien löpte personer med D-vitaminbrist fjorton gånger så stor risk att bli svårt sjuka i covid-19 som de med normala värden. Risken att dö i sjukdomen var 25,6 procent för samma grupp – en stor skillnad om man jämför med 2,3 procent hos dem som inte led av någon brist.
“Om man tänker förnuftigt så talar det här väldigt tydligt för att personer som har ett bra D-vitaminförråd innan de blir sjuka klarar sig bättre än de som inte har det”, säger Mats Humble, läkare och docent vid Örebro universitet, till TV4.
Har använt sig av avancerad statistik
Humble menar att studien – som är utförd av israeliska forskare – är noggrant gjord, även om det är en liten studie. Enligt honom ger den bättre stöd än många av de tidigare observationsstudierna:
“Man har samlat ihop alla patienter under en viss tidsperiod som fick covid-19, och så har man letat i journalarkiv efter tidigare D-vitaminanalyser. Den har tittat väldigt noga på de här personerna och räknat väldigt avancerad statistik.”
Källa: TV4, Dagens Industri