Chokladkaka med tofufrosting
Du behöver:
Chokladkakan
3 dl mjuka dadlar, utan kärna (lägg dem eventuellt i blöt någon timme om de känns torra)
½ dl kakao
1 dl havregryn
1 dl valnötter
2 msk kokosolja
1 lite nypa salt
Frostingen
2 dl mandel- eller kokosmjölk
150 gram mörk choklad (helst minst 80 procent kakao)
400 gram silkestofu (obs, viktigt att det är silkestofu, som är len och inte blir grynig! Finns i asiatiska butiker om du inte hittar det på dina vanliga butiker.)
Färska bär att servera till
Gör så här:
1. Mixa dadlar, kakao, havregryn, valnötter och kokosolja i en matberedare, med en s-kniv. Kör med tålamod, tills du har en jämn deg som håller ihop.
2. Platta ut degen i en springform och låt den stå i kylen minst en timme (ställ den i frysen om du vill att det ska gå fortare).
3. Frostingen: Värm kokos/mandelmjölken. Hacka chokladen grovt och rör ned i mjölken tills chokladen smälter (var försiktig med värmen här, så att det inte bränner fast). Mixa tofun tillsammans med chokladröran och bred ut frostingen på den kylda kakbotten.
Tips!
Om du inte hittar silkesstofu kan du mixa i två mogna avokado och en matsked kokosolja när choklad- och mjölkblandningen svalnat och sedan bre ut på kakan på samma vis och låta stelna och svalna i kyl.
Låt kakan stå minst två timmar innan servering, gärna över natten. Servera med färska bär. Den håller sig cirka 3-4 dagar i kylen.
Recept & foto: Good mood food: Maten som lyfter humör och energi av Ulrika Hoffer (Lind & Co, 2018)