Julköttbullar (veganskt utan senap)
Portioner: 40-50 st
Du behöver:
1/2 dl torkade gröna linser (1/2 dl motsvarar ca 40 g)
10 kryddpepparkorn
10 enbär
1 gul lök (1 gul lök motsvarar ca 120 g)
2 dl havregrädde (13 %)
1 krm malen kryddnejlika
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver (1 tärning motsvarar 1 msk pulver)
1/2 msk grovkornig, söt senap
1 dl ströbröd
100 g kokt, kall skalad rotselleri
100 g kokt, kall, skalad potatis
1 tsk fiberhusk
300 g tinad, fryst sojafärs
mjölkproteinfritt margarin (till stekning)
Gör så här:
– Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 8 timmar.
– Häll av linserna och låt dem rinna av väl.
– Mortla kryddpeppar och enbär fint.– Skala, dela och finhacka löken. Stek löken i margarin i en stekpanna tills den är mjuk, ca 3 minuter.
– Tillsätt havregrädde, kryddpeppar, enbär, kryddnejlika, soja, buljongtärning och senap. Låt koka ca 3 minuter.
– Mät upp ca 1 1/2 dl av lökgrädde (för 40-50 st). Tänk på att köttbullarna kan bli för lösa om mer lökgrädde används.
– Häll i en bunke och blanda ner ströbröd. Låt svälla ca 5 minuter.
– Mixa linserna i en matberedare till fint smul. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.
– Blanda ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och sojafärs i ströbrödsblandningen. Blanda till en slät smet. Låt svälla i ytterligare 5 minuter.
Starta timer
– Sätt ugnen på 175°C.
– Rulla 40–50 bullar. Stek i omgångar i rikligt med margarin på hög värme i ca 5 minuter. Lägg i ugnsfom och stek klart i ugnen ca 10 minuter.
Recept: Ica
Foto: Greenkitchenstories.com