Känner du att du vill sikta högre på jobbet men inte riktigt vågar på grund av att du lätt blir nervös? Låt inte din rädsla ta över, använd din nervositet till något positivt som istället kan hjälpa dig i din utveckling!
Om du varit på samma jobb länge är det lätt att allt går på rutin och att du är för bekväm för att fortsätta att utvecklas. Det är inget fel att nöja sig med det man har – om du däremot vill utvecklas men känner att din nervositet stoppar dig är det dags att våga utmana dig själv!
Varje gång du blir nervös inför en ny uppgift eller ett nytt uppdrag bör du tänka att utmaningen är så viktig för din utveckling. När du klarat av något som gjort dig nervös, kommer det dessutom kännas SÅ skönt när det är över och du kommer att vara stolt över din insats (oavsett hur det gått!).
Alla kan känna sig pirriga i magen ibland, men när det gått så långt att du känner att det hindrar dig från att uppfylla dina mål och drömmar kan du behöva göra någonting åt det. Nedan listar vi de fem bästa råden som stresscoachen Caroline Norbelie tipsar om på sin blogg hos Måbra.
1. Låt inte oron pågå för länge
Om du står inför en utmaning längre fram som redan nu oroar dig, är ett bra tips att avgränsa tiden som du “får” vara nervös. Det är onödigt att oroa sig för någonting i flera månader eller veckor i förväg. Bestäm dig för att “skjuta fram” nervositeten till att vara nervös dagen före eller samma dag. Då kan du tänka “imorgon den här tiden är det här avklarat” eller “om två timmar är det här över”. Ett sådant tänk lugnar dig.
2. Nervositet kan vara bra och göra dig fokuserad
All nervositet är inte dålig, ibland triggar den till och med dig att vara med fokuserad på det mål och den uppgift du har framför dig. Börja se nervositeten som ett verktyg som driver dig framåt och gör dig mer fokuserad och peppad. Försök se dina nervösa känslor som någonting positivt som hjälper dig att utmana dig själv och får dig att växa.
3. Ha inte så höga krav på dig själv
Allt du gör behöver inte vara felfritt, ibland räcker det att du klarar av någonting. Kanske behöver du hålla en presentation (som du fruktar) och då behöver du inte fokusera på att det blir ditt bästa någonsin, du borde vara stolt över dig själv att du ens gör något du är nervös över! Och det kan bara bli bättre, nästa gång kanske du håller ett grymt möte? Gör dig själv en tjänst och minska kraven på dig själv – din nervositet kommer garanterat att släppa litegrann.
4. Ställ frågor!
Om du ska hålla i ett möte på jobbet eller en presentation på universitetet kan du känna att ditt hjärta bultar och att din nervositet tar över. Försök lugna dig själv med att ändra hur du tänker! Det är lätt att vi tar oss själva på allra största allvar och fokuserar på oss själva som personer, hur vi ser ut, låter och det vi säger. Men du är inte den enda som känner så här, det finns garanterat fler i rummet som känner som du. Många har fullt upp med sig själva och alla har någon osäkerhet. “Ingen lyssnar ordentligt, det är tydligt i samtal jag har med folk. De flesta väntar på att prata själva”, skriver stresscoachen Caroline Norbelie i sitt blogginlägg.
För att flytta fokus från dig själv kan du förflytta den till publiken istället genom att ställa frågor till dem.
5. Se det ur ett större perspektiv
“Ofta är nervositeten oproportionerlig gentemot det du är nervös inför”, skriver Caroline Norbelie. Om du “zoomar ut” kan du se situationen utifrån ett annat perspektiv. Kommer din presentation vara avgörande för hela din framtid? Påverkar den här situationen ditt liv i det stora hela? Förmodligen inte. Däremot kommer den göra att du stiger ur din bekvämlighetszon och att du vågar mer. Alla dessa småsteg kommer ta dig längre fram i livet och vara viktig för din utveckling. Men din privata- och karriärmässiga utveckling hänger ofta inte bara på en situation. Alla kan göra fel, alla kan prestera halvdåligt på något – det här kommer inte vara något som gör att du aldrig kommer nå dina mål eller ditt drömjobb.
Fortsätt att göra dig själv stolt genom att ta dig an utmaningar som kan kännas jobbiga inför stunden – nervositeten kommer att släppa och du kommer att klara det! Det värsta som händer är att det inte blir som du tänkt dig och det är väl inte så farligt ändå? Du kan lära dig mycket av snedsteg och misstag får dig att utvecklas mer än någonting annat. Lycka till!
Källa: Må bra