Nöje

Blue Monday – öka välmåendet under vintern på skandinaviskt vis!

Idag är det Blue Monday, alltså det som påstås var årets deppigaste dag. Men vi skandinaver är faktiskt ganska bra på att hantera årets minst peppiga period – så här omfamnar vi nordbor vintern!

Foto: Shutterstock

Med få soltimmar och iskallt väder är det knappast någon hemlighet att vi skandinaver drabbas extra hårt av vintern. Men trots att vi borde vara de som lider mest under årets kallaste och mörkaste månader så är det faktiskt många av oss som är bra på att gilla läget – och faktum är att icke-skandinaver nu anammar våra metoder för att bättre klara av den nedstämdhet som förknippas med vinterhalvåret.

Handlar om attityd

Psykologen Kari Leibowitz ligger bakom boken How to Winter: Harnessing Your Mindset to Embrace All Seasons of Life, som handlar om bevisat effektiva strategier för att öka välmåendet under årets mörkaste månader.

Leibowitz fick idén till boken när hon för tillfälligt flyttade från New Jersey, USA, till Tromsø 2014. En studie utförd några år tidigare visade att anmärkningsvärt få Tromsø-bor lider av årstidsbunden depression – och Leibowitz ville få reda på varför.

Hon utformade en undersökning där deltagarna fick betygsätta i hur stor utsträckning de höll med om med påståenden som “det finns många saker att njuta av under vintern”. Det visade sig att ju längre norr hon reste, desto mer positiv verkade den allmänna attityden till vintern vara. Dessutom tycktes den positiva attityden hänga ihop med invånarnas välbefinnande.

Leibowitz förnekar inte att vinterns brist på dagsljus kan påverka oss negativt. Samtidigt menar hon att vi har mer makt över vårt mående än vi kanske tror:

“Det är objektivt att säga att det är mörkare på vintern. Det är subjektivt att säga att det är deppigare”, säger hon till brittiska The Telegraph.

Med andra ord: att vara medveten om hur vi ser på vintern och att aktivt förändra vår attityd så att vi snarare omfamnar årstiden kan ha en stor inverkan på vårt välbefinnande.

Så, hur ändrar vi då vår attityd? Nedan hittar du några förslag som är inspirerade av den skandinaviska livsstilen!

Uppskatta mörkret

Vi skandinaver är som bekant experter på mys, och ju mer du går in för detta desto bättre. Tänd ljus istället för den skarpa lampan i taket, laga mustiga grytor, baka och sticka. Bjud in vänner på middagar och filmkvällar. Det finns massor av saker du kan göra för att göra denna årstid speciell!

Viktigast av allt? Uppskatta att detta är aktiviteter som faktiskt gör sig som allra bäst just på vintern.

Skapa en vintergarderob som du älskar

Bygg en vintergarderob som inte endast håller dig varm, utan som du också känner entusiasm inför! Visst är det en humörhöjare att plocka fram sin finaste stickade tröja när temperaturerna börjar sjunka, så ta tillvara på möjligheten att låta din garderob bli en källa till glädje när det är kallt och mörkt ute.

Ta hand om kroppen

Träning hjälper dig inte endast att hålla dig friskare under vintern, det kan även göra att du känner dig mer positiv:

“Att vara aktiv är väldigt viktigt”, säger Leibowitz. “Att ta på sig varma kläder och få lite friskluft gör en väldigt stor skillnad.”

En annan fördel med att komma ut och träna är givetvis att det hjälper mot D-vitaminbrist. D-vitaminbrist har kopplats till ångest och depression, så se till att din kost innehåller detta viktiga ämne, och komplettera gärna med ett kosttillskott.

Ändra dina tankemönster

Slutligen lyfter Leibowitz psykologiprofessorn Kelly Rohans forskning kring KBT (Kognitiv beteendeterapi) och hur detta kan hjälpa personer som lider av årstidsbunden depression.

Ett exempel är att anamma nya tankemönster genom att omformulera tankar som “jag hatar vintern” till “jag föredrar sommar över vinter”.

Låter det lite för bra för att vara sant? Rohans forskning tyder på att KBT kan vara en mer effektiv metod mot årstidsbunden depression än ljusterapi, så det är helt klart värt ett försök!

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp

Kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår mycket dåligt eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv.

Vårdguiden – Information och råd för dig som mår dåligt. Du kan också ringa telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård. 

Mind – En förening med uppgift att främja psykisk hälsa. Här kan du bland annat prata anonymt och kostnadsfritt med volontärer.

UMO – råd och stöd för dig som är under 18

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!