Chris Hemsworth har beslutat sig för att ta en paus från sin skådespelarkarriär då det framkommit att han löper en avsevärt högre risk än genomsnittet av drabbas av Alzheimers sjukdom. “Det triggade något i mig”, säger han till Vanity Fair.
Det var i samband med inspelningarna av dokumentärserien Limitless på Disney+ som skådespelaren Chris Hemsworth upptäckte att han ingår i de två-tre procent av befolkningen som löper en tio gånger så stor risk som andra att utveckla Alzheimers sjukdom, detta då han har ärvt genen ApoE4 från båda sina föräldrar.
“Triggade något i mig”
I en intervju med Vanity Fair berättar Hemsworth att beskedet “verkligen triggade något i mig som gjorde att jag ville ta ledigt under en tid”.
Skådespelaren, som under den närmaste tiden kommer lägga karriären åt sidan för att spendera tid med sin fru och tre barn, påpekar dock att beskedet inte är en diagnos – resultatet från proverna är en stark indikation på att han kan komma att drabbas av sjukdomen, men de är inte avgörande.
Hemsworth hoppas att hans transparens gällande beskedet kan motivera andra att ta bättre hand om sig själva. Han vill även sprida kunskap om hur man kan jobba förebyggande för att minska risken att drabbas av demens:
“Om du tittar på hur man förebygger Alzheimers är fördelen att det påverkar andra delar av ditt liv”, fortsätter han. “Det handlar om att hantera sömn, stress, näring, rörelse, kondition. De är allihop verktyg som måste tillämpas på ett konsekvent sätt.”
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen – drygt hälften av alla som har en demenssjukdom har Alzheimers sjukdom.
Liksom andra demenssjukdomar beror Alzheimers sjukdom på att delar av hjärnan har blivit påverkade och skadade. Vid Alzheimers sjukdom förstörs framför allt nervcellerna i tinningloben och hjässloberna. Det påverkar minnet och hur du uppfattar information från dina sinnen.
Symtomen vid Alzheimers sjukdom utvecklas långsamt. Vanliga besvär vid Alzheimers sjukdom är:
Man får problem med minnet och att språket påverkas. Det blir svårare att hitta ord och uttrycka sig. Tänkandet, koncentrationen och tidsuppfattningen kan påverkas.
Man kan känna sig orolig, nedstämd och få svårt att ta initiativ till att göra saker. Det blir svårt att känna igen sig och att hitta, först utomhus, men senare också i det egna hemmet.
Så småningom blir det svårare att till exempel tolka och förstå omgivningen. Det blir svårare att utföra praktiska sysslor som att betala räkningar, planera matinköp, handla, laga mat eller ta sig till ställen utan hjälp.
Källa: Vårdguiden