Skönhet

Får du rynkor av din sovställning?

Det finns en anledning till att det kallas för “skönhetssömn” – att inte få tillräckligt mycket sömn kan nämligen både förvärra rynkor och ge upphov till slappare hud. Men visste du att även den position du sover i kan sätta sina spår i ansiktet?

Foto: Shutterstock

Sömn är en skönhetskur i sig, men vissa sovställningar har en mer positiv effekt på vårt utseende än andra. Hudläkaren Erum Ilyas berättar för Today att det finns positioner som faktiskt kan göra rynkor mer framträdande:

“När någon sover på sin högra eller vänstra sida eller med ansiktet rakt ner under en längre tid blir det mycket tryck på huden”, säger hon.

Ilyas förklarar att detta konstanta tryck kan bidra till att bryta ned kollagen i de delar av ansiktet som påverkas, vilket i sin tur kan leda till rynkor blir mer framträdande.

Det kan du göra

Så vad kan man då göra om man oroar sig för att ens sovställning förvärrar rynkor?

“En del av det är bara ergonomi”, säger Ilyas och påpekar att när man sover på sidan finns det ofta ett gap mellan nacken och axeln där man inte får stöd. “Om du har något som fyller det området lite mer enhetligt, som en nackkudde eller kroppskudde, kommer du teoretiskt sett inte att tillföra lika mycket tryck och sedan få alla dessa linjer på halsen.”

En annan lösning är att investera i en kudde som är särskilt utformad för att hjälpa dig att sova på rygg. Inte nog med att detta kan ha en positiv effekt på rynkor, det kan även göra att din nattkräm sitter kvar på ansiktet istället för att smetas ut på kudden!

Ett tredje tips är att införskaffa örngott i ett material som siden, vilket gör att mindre friktion skapas mellan hud och kudde. Detta är, åtminstone i teorin, mer skonsamt för huden. Som en bonus är det bättre för håret!

Slutligen kan det vara värt att lägga en slant i hudvårdsprodukter som kan hjälpa till att motverka att fina linjer bildas. Osäker på var du ska börja? En utgångspunkt är produkter med retinol, som har bevisat hudföryngrande effekter. Se också till att alltid använda solskydd varje dag för att minska nedbrytningen av elastin.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!