Är intimtvål ett bra val för rengöring av underlivet? Kan man bli gravid under mensen? Och hur viktigt är det där cellprovet egentligen? Här är fem saker din gynekolog önskar att du visste.
Visste du att tvål kan vara skadligt för ditt underliv, eller att det finns två saker som drastiskt minskar risken för TSS vid användande av tampong? Här är några fakta som alla kvinnor behöver ha koll på.
1. Du behöver inte tvätta underlivet med något annat än vatten
Att tvätta slidan med tvål är inte bara onödigt, utan kan rentav vara skadligt eftersom det kan torka ut de ömtåliga slemhinnorna. I Utbildningsradions radioprogram Hjärta och hjärna förklarar Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, att vatten räcker gott för att tvätta de yttre könsorganen.
Inne i slidan ska man inte tvätta över huvud taget, eftersom detta kan leda till en rad hälsoproblem. Flytningarna i slidan har dessutom som funktion att hålla den ren och göra den fuktig. De intimtvålar som finns på marknaden är med andra ord inte nödvändiga:
“Ibland när man går in på sådana här apoteks hemsidor så har ju dom sina egna experter som kanske menar att man visst kan använda de här mer skonsamma varianterna för rengöring, men när man tittar på andra typer av källor där det kanske inte finns det här kommersiella intresset, då menar man på att vatten duger, säger Emma Frans.
2. Hoppa inte över ditt cellprov
2019 rapporterade Sveriges Radio att 40 procent av de svenskar som drabbats av livmoderscancer hade missat flera av de cellprovskontroller de blivit kallade till. I artikeln betonar Björn Stränder, docent i gynekologi, vikten av att inte ignorera kallelsen:
“Det finns en liten grupp som är 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen som får kallelser, som inte går alls eller som åtminstone inte har deltagit på åtta år. Den här lilla gruppen står för 40 procent av all livmoderhalscancer i Sverige. Så man ökar risken ju mer man väntar”, säger Stränder i artikeln.
3. Risken att få TSS är väldigt liten om du följer de här två råden
De flesta känner till att användning av tamponger kan leda till TSS, alltså Toxic shock syndrome. Symtom på TSS kan vara:
- kräkningar eller diarré
- hudrodnad eller röda ögon
- svullna handflator och fotsulor
- ont i musklerna
- ont i huvudet
- yrsel och kallsvettning
- illaluktande flytningar om du använder tampong.
Något som alla kanske inte har koll på är att det finns två enkla saker som du kan göra för att förebygga TSS: Att byta tampong minst var åttonde timme och tvätta händerna noga innan du byter tampong.
Om du gör dessa två saker är risken att få TSS av att använda tamponger väldigt liten.
4. Du kan bli gravid under mensen
Att det inte går att bli gravid när man har mens är en myt. Sannolikheten att bli gravid under mensen beror på ägglossningen. Att ha en kortare menscykel (28 dagar) eller en oregelbunden cykel ökar sannolikheten.
Sex vid slutet av menstruationen kan även det innebära en större risk att bli gravid, eftersom sperma kan leva kvar i kroppen i upp till fem dagar.
5. Ignorera inte ihållande mensvärk
Mensvärk är oftast inget att oroa sig över, men om du ofta upplever ihållande värk i samband med menstruationen kan detta vara ett tecken på endometrios. Denna sjukdom drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder.
Symtom på endometrios kan bland annat vara:
- Du får mycket ont när du har mens eller ägglossning.
- Du har smärtor i nedre delen av magen hela tiden, mer eller mindre.
- Du har smärtor som strålar ut mot ryggen och ner i benen.
- Du har smärtor långt in i slidan och i magen när du har slidsamlag.
Om mensvärken begränsar ditt liv, eller om du har symtom som kan tyda på endometrios, kan du kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning.
Källa: