Har du svårt för att vara glad om din partner inte är det? Känner du dig skyldig när du spenderar tid med dina vänner istället för att umgås med hen? Här är fem tecken på att du lever i ett medberoende förhållande – och tipsen som hjälper dig att bryta mönstret.

Medberoende är ett ord som många förknippar med missbruk, men faktum är att även till synes sunda relationer kan präglas av medberoende. Det som gör det svårt att upptäcka medberoende i en kärleksrelation är att vissa av dess tendenser kan tolkas som romantiska: Var går till exempel gränsen mellan att vara förälskad och att vara totalt uppslukad av sitt förhållande? Och vad är skillnaden mellan att bry sig om sin partner och att bortprioritera sig själv?
Vad är ett medberoende förhållande?
Medberoende kommer i många skepnader och kan ibland förväxlas med hjälpsamhet eller empati.
Det som definierar ett medberoende förhållande är att den ena parten ständigt prioriterar den andra framför sig själv. Denna osunda dynamik blir värre och värre i takt med att den medberoende personen (den som hela tiden uppoffrar sig för sin partner) tappar greppet om sin jag-känsla.
Det första steget för att ta sig ur ett medberoende är att känna igen tecknen. Nedan hittar du några saker att se upp för!
1. Du har svårt för att vara ensam
Sitter du klistrad vid mobilen i väntan på uppdateringar när du partner gör något utan dig? Har du svårt att ha kul utan din partner, eller ger hen dig dåligt samvete när du ägnar dig åt dina vänner och hobbies?
Då kan det vara så att du lever i ett medberoende-förhållande.
“Medberoende tenderar att vara osunt eftersom en romantisk relation upptar hela ens liv”, berättar psykologen Maggie Dancel för Self.
Om din partner är din enda källa till glädje (eller om hen gör det svårt för dig att ägna dig åt dina vänskapsrelationer, mål och drömmar) är det dags att fråga dig själv om ditt förhållande gör att du håller på att tappa bort dig själv.
2. Du känner dig ansvarig för din partners lycka
Medberoende handlar om att vara känslomässigt beroende av någon annan. Den andra personen spelar helt enkelt huvudrollen i ditt känsloliv: när den är glad mår du bra, och när den mår dåligt känns allt jobbigt.
Detta kan i värsta fall leda till att du offrar dig själv för att få din partner att må bättre. Till exempel nöjer du dig kanske inte med att trösta din partner när den haft en jobbig dag – du drar skämt, köper presenter och överkompenserar för deras dåliga humor, fastän de kanske bara behöver lite egentid.
Du kanske också försöker styra din partners humör genom att säga till dem vad de borde känna (“var inte så arg”) eller göra (“du måste meditera för att bli av med stressen”).
En annan sida av myntet är att din partner kan hålla dig ansvarig för sitt välmående. Kanske förväntar hen sig att du ska släppa allt du har för händer när hen mår dåligt, eller så hintar din partner om att hen skulle bli lyckligare om du ändrade på dig på något sätt.
3. Du mår dåligt när din partner inte bekräftar dig
Lägg märke till hur du reagerar när din partner inte svarar på sms. Blir du genast rädd att hen ignorerar dig, eller kanske inte gillar dig längre – trots att allt kändes bra kvällen innan?
Eller så kanske du har uppnått en milstolpe på jobbet, men har svårt att känna glädje över det tills din partner berömmer dig?
Att bli orolig eller få ångest så fort ens partner inte bekräftar en kan vara ett tecken på att ens självkänsla har blivit alldeles för beroende av någon annans handlingar eller åsikter. När det kommer till kritan borde din självkänsla inte vara bundet till en sms eller en komplimang!
4. Du har svårt för att sätta gränser
Du som är medberoende kan ha svårt att sätta gränser när det gäller sådant som är viktigt för dig. Dina egna behov känns helt enkelt inte lika viktiga som din partners.
Detta kan yttra sig genom att du gör sådant som du inte har lust med (som att regelbundet hänga med hens kompisar trots att du inte gillar dem) eller ha överseende med saker som du egentligen inte tycker om (som att hen röker i din närhet fast du hatar lukten) – allt av rädsla för att bli mindre omtyckt eller dumpad.
Om du konstant ignorerar dina egna behov kan det sluta med att du känner dig utmattad, försummad och avskärmad från dig själv.
5. Du har svårt att ta beslut utan din partner
Det är en sak att vara intresserad av sin partners åsikt kring saker och ting, och en annan att inte kunna ta ett beslut utan hens godkännande.
Har du slutat bära den där färggranna tröjan för att din partner föredrar mer neutrala kläder? Känner du att du inte kan planera in en brunch med dina kompisar utan att först fråga hen?
Att ständigt försöka göra det som ens partner tycker är rätt, även när det gäller små beslut, är ett typiskt tecken på att man har tappat bort sig själv i en relation.
Så tar du dig ur medberoendet
Om du har kommit till insikten att du lever i ett medberoende förhållande så finns det flera saker du kan göra för att få en mer sund relation (inte minst till dig själv). Kom ihåg att vara snäll mot dig själv – det tar tid att ändra på beteenden som har utvecklats under flera års tid!
Här är några tips från Very Well Mind:
Terapi
Terapi kan hjälpa dig att gå till botten med medberoendet och hur det färgar ditt liv (ofta beror medberoende på en djupare problematik såsom låg självkänsla eller en rädsla för att bli övergiven). En terapeut kan också ge dig verktyg för att byta ut gamla mönster mot sundare sådana.
Älska dig själv
Lägg märke till hur din inre röst behandlar dig. Är den snäll och peppande, eller hård och kritisk? Gör ett medvetet val att forma din inre röst så att den blir snällare och mer positiv.
Rikta fokus inåt
När du inser att du ägnar tankekraft åt din partner och hens problem, rikta varsamt uppmärksamheten tillbaka till dig själv.
Utveckla dina intressen
Fundera på vad du som kan hitta på för att utvecklas som individ. Testa en ny hobby eller aktivitet, investera mer i vänskapsrelationer. Vad är det som gör dig till den du är? Hur kan du fortsätta utforska det som intresserar just dig?
Sätt gränser
Försvara dig själv när någon försöker kritisera, förminska eller styra dig. Säg “nej” när det är något som du inte vill göra.
Då är det dags att göra slut
Givetvis finns det fall där det bästa du kan göra är att lämna förhållandet. Om relationen blir farlig, eller din partner går till angrepp mot dig – antingen fysiskt eller verbalt – är det dags att söka hjälp och hitta ett sätt att avsluta relationen (mer om detta längst ner i artikeln).
Även i andra fall kan du förstås känna att relationen inte är rätt för dig:
“Det handlar delvis om dina personliga värderingar”, säger Derrig till Cleveland Clinic. “När du har jobbat mycket med din självbild kanske du börjar fundera på hur viktigt det är för dig att bli stöttad och omhändertagen i din relation. Hur lite är du villig att acceptera? Jag tror att självkännedom kan hjälpa dig att hitta ett klokt svar på den frågan.”
Lever du i en destruktiv relation? Hit kan du vända dig
– Ring alltid 112 om det är akut. Du kan även nå socialtjänsten eller socialjouren i din kommun via larmnumret.
– Om du behöver råd eller hjälp kan du ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 (öppet dygnet runt).
– På Roks.se (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) hittar du Sveriges jourer och skyddade boenden.
– Du kan läsa om tecken på destruktiva relationer på sajten varningstecken.nu
Vill du dölja ditt besök på den här sidan eller andra hemsidor? Här guidar Kvinnojouren dig till hur du döljer dina spår på webben.