Utmattningssyndrom ökar lavinartat och alla kan drabbas från den ena dagen till den andra – i alla fall om vi under en längre tid struntar i kroppens signaler om att något inte står rätt till. Dessa signaler är nämligen kroppens sätt att säga ifrån – här är punkterna du borde ta en titt på för att se till så att du inte befinner dig i riskzonen!
8 Tecken på att du börjar bli utbränd:
1. Du känner dig utmattad – fysiskt och psykiskt
Du har inte längre någon energi över och känner dig oftast bara matt. Nya spännande arbetsprojekt känns bara överväldigande.
2. Du har en negativ attityd
Just nu irriterar du dig på allt och alla. Det spelar ingen roll om du innerst inne vet att det är småsaker och ingenting att bry sig om. ALLT känns som en potentiell orsak att bli irriterad på. Du känner inte igen dig själv men kan heller inte vända det negativa till något positivt.
3. Du känner dig otillräcklig
Vad du än presterar på arbetet så känns det inte bra nog. Du känner att du bär tunga bördor på dina axlar, även de dagar då det är lugnt och skönt på jobbet. Otillräckligheten kväver dig och gör det svårt att andas.
4. Du har svårt att sova
Du vrider och vänder på dig om nätterna och är sällan riktigt utvilad när du vaknar om morgonen. Det är inte ovanligt att du vaknar med ett dåligt humör på grund av sömnbristen.
5. Du upplever fysiska problem
Som huvudvärk och muskelspänningar! Något som påverkar dig flera gånger i veckan. Huvudvärken kommer när du minst anar det trots att du ätit, sovit och druckit bra under dagen.
6. Du känner dig orolig
Det spelar ingen roll om du faktiskt har något att oroa dig för eller inte. Oron ligger där och gnager ändå!
7. Du lider av ångest
Ångesten tittar till dig oftare än vanligt och lämnar kvar en klump i magen som vägrar att försvinna trots yoga och långa promenader i skogen.
8. Ingenting känns “jättekul”
Vare sig det handlar om att en solsemester närmar sig eller om det är dags för en konsert med Adele på fredag så känns det inte jättekul.
Viktigt att tänka på:
Dessa symptom syns inte utåt och kommer ofta i en smygande fart. Så pass smygande att du kanske inte ens märker av dem till en början. Här är det viktigt att stanna upp och lyssna på kroppens signaler. De som drabbas av utbrändhetssymptom är oftast engagerade och ambitiösa personer. De tar oftast på sig alldeles för mycket ansvar, både hemma och på arbetet.
Vad en arbetsgivare kan göra:
Ur en arbetsgivares synvinkel är det bra att känna igen de tecken som tyder på att en medarbetare börjar närma sig bristningsgränsen för att i god tid kunna hjälpa denne. Hos Vårdguiden 1177 kan du läsa mer om utmattningssyndrom och när och hur du ska söka vård.
Källa: Psychology Today