Äter du mycket lakrits? Då kan det vara dags att tänka om. En ny svensk studie visar nämligen att även små mängder av godiset höjer blodtrycket – något som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
En ny svensk studie visar att många av oss svenskar kan behöva vara mer försiktiga med vårt intag av lakrits än man tidigare trott, detta efter upptäckten att även små mängder kan få oönskade hälsoeffekter.
Höjer blodtrycket hos unga friska personer
Tidigare denna månad publicerades en ny svensk studie utförd av forskare vid Linköpings Universitet i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Syftet med studien var att testa gränsen för intag av glycyrrhizinsyra, ett ämne som återfinns i lakrits.
Både Europeiska unionen och Världshälsoorganisationen har kommit fram till att det sannolikt är säkert för de flesta att äta 100 mg glycyrrhizinsyra per dag – men i den nya studien framkommer det att även 100 mg om dagen kan höja blodtrycket, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
“I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits”, säger Peder af Geijerstam, doktorand vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet och ST-läkare i allmänmedicin, och studiens huvudförfattare.
“Vore klokt att uppdatera rekommendationerna”
Det är inte helt lätt att veta hur mycket glycyrrhizinsyra man får i sig när man äter lakrits: koncentrationen av ämnet varierar nämligen en hel del beroende på vilken typ av lakrits det rör sig om, och på många produkter anges inte mängden glycyrrhizinsyra som ingår.
Särskilt för potentiellt känsliga individer (personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida) kan det därför bli komplicerat att försöka följa Livsmedelsverkets rekommendationer att avstå från att regelbundet äta 50 gram lakritsgodis som innehåller 0,2 procent glycyrrhizinsyra om dagen.
“Det är svårt att ge en rekommendation som baseras på en viss mängd gram. Det vore klokt att uppdatera dem”, säger läkaren och forskaren Peder af Geijerstam till SVT Nyheter. “Det är svårt för konsumenten att veta hur mycket glycyrrhizinsyra som lakritsprodukter innehåller.”
Joacim blev lakritsförgiftad: “Fick strokeliknande symtom”
För vissa kan intag av lakrits få allvarliga konsekvenser. Joacim Österstam, sjuksköterska, är en av de svenskar som drabbats av så kallad lakritsförgiftning.
I Efter fem berättar Österstam att han i genomsnitt hade ätit cirka “en påse lakrits per dag i tre, fyra veckor” när han fick åka in till akuten efter att ha upplevt oroväckande symtom:
“Jag fick strokeliknande symtom – synrubbningar, huvudvärk, kraftlöshet. Det spred sig ner i benen, jag kunde inte gå till slut”, säger han. “Jag fick nästan krypa in i taxin för att ta mig till akuten.”
Väl inne på akuten togs det blodprover som visade att Joacims kaliumnivåer var “jättelåga”. Det dröjde dock till dagen efter innan en läkare insåg att det var lakrits som var den bakomliggande orsaken.
Österstam berättar att han trots sitt yrke aldrig hört talas om att lakrits kunde orsaka så stora problem:
“Jag är ju ändå sjuksköterska och tycker att det borde jag ha fått höra någon gång under utbildningen men nej, och inte ens min morsa varnade mig för det när jag var liten, så jag visste inte att det var så pass potent.”
Idag mår Joacim bra, men han understryker att intag av det populära godiset kan få allvarliga konsekvenser:
“Det kan ju vara livshotande”, säger han.