Hälsa

Det största misstaget folk gör när de söker efter lycka

Går det att träna sig på att bli lycklig? Matthieu Ricard – som har kallats för “världens lyckligaste man” – menar att detta är fullt möjligt.

Foto: Unsplash

Den buddhistiske munken Matthieu Ricard kan det här med lycka. Faktum är att Ricard har kallats för “den lyckligaste mannen i världen”, efter att forskare vid Wisconsins universitet skannade hans hjärna under meditation och fann den högsta kapaciteten för lycka som någonsin registrerats.

Ricard menar att det finns ett misstag som många gör i jakten på lycka:

“Ofta så blickar vi utåt. Vi tror att om vi kan samla på oss olika saker, alla omständigheter. Något som folk ofta säger är ‘Allt vi behöver för att vara lyckliga’. Att ha allt vi behöver för att vara lyckliga, den meningen i sig själv avslöjar undergången, förstörelsen av lycka. Om vi saknar något så kollapsar den.”

Han menar att vi snarare behöver blicka inåt för att finna lyckan, att det är sinnet som omvandlar de yttre omständigheterna till lycka eller misär.

Två steg för att träna sinnet

Hur gör man då för att träna sig på att bli lyckligare? Ricard menar att det handlar om att hitta naturliga botemedel mot negativa känslor istället för att bli offer för dem. Han föreslår två steg för att uppnå detta:

1. Hitta ett naturligt botemedel mot dina negativa känslor.

“Glädje istället för avundsjuka, en känsla av inre frihet i motsats till intensivt strävande och besatthet, kärleksfull välvilja mot hat”, säger Ricard.

2. Försök förstå dina känslor.

“Ofta när vi känner oss irriterade, upprörda, eller besatta av något, återvänder sinnet om och om igen till den saken. Varje gång detta händer förstärks besattheten eller irritationen. Så vad vi behöver göra är att blicka inåt istället för utåt”, berättar Ricard och fortsätter:

“Titta på själva ilskan. Den ser väldigt hotfullt ut, som ett böljande monsunmoln eller åskväder. Vi tror att vi skulle kunna sitta på molnet om vi tog oss det dit, men det är bara dimma. Samma sak gäller med ilska: om du betraktar tanken som ger upphov till ilska så kommer den att försvinna som frost under morgonsolen.”

Ricard menar att om man gör detta om och om igen kommer benägenheten för ilska att uppstå igen att bli mindre och mindre för varje gång du upplöser den. Även om ilskan kan komma tillbaka så kommer den till slut att endast vara en förbipasserande känsla.

Källa: TED, Good Life Project

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!