Brukar du också stå och tumma på en härligt fet brie, för att till slut ändå välja den magra (tråkigare) osten – för din hälsas skull? Då kommer du att jubla över resultaten i en denna danska studie!
Helfet ost har nämligen ingen effekt på det onda kolesterolet – utan verkar snarare öka det goda kolesterolet (som håller det onda i schack), enligt en studie från Köpenhamns Universitet. I tolv veckor fick en grupp deltagare ersätta delar av sin kost med 80 gram ost per dag, grupp två fick lågfett-ost och den tredje gruppen fick motsvarande mängd bröd och sylt. Det intressanta var att man hos deltagarna som åt den helfeta osten inte kunde se någon skillnad i riskfaktorer som midjemått, blodtryck och insulin-nivåer, jämfört med de som åt den magra osten eller de kolhydratsrika bröd och sylt-portionerna. De hade dessutom högre nivåer av det goda HDL-kolesterolet än bröd och sylt-gruppen.
Det betyder i och för sig inte att du ska börja trycka i dig massor av ost, lagom är bäst. Men nästa gång du står och velar i ostdisken ska du definitivt välja kvällens tilltugg baserat på vad du gillar bäst och inte på fettinnehåll.