Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

HSP? Så vet du om du är högkänslig – och hur du hanterar det

Så kallade HSP-personer kan ta saker personligt, känner av andras sinnesstämning och tar in många intryck. I värsta fall kan det leda till ångest och oro. Känner du att de typiska personlighetsdragen får dig att må dåligt? Nedan får du tre tips på hur du kan må bättre.

Foto: Unsplash 

Man tror att ungefär 15-20 procent av befolkningen är födda med HSP som också benämns som “highly sensitive person”. Detta innebär att hjärnan är högkänslig. Undviker du helst situationer som innebär stress och många intryck? Då kan du vara HSP-person. Någon med detta personlighetsdrag tar in många intryck i hjärnan och funderar och reflekterar över saker man har sett. Man har även nära till andras känslor och stämningar. HSP-personer är ofta väldigt noggranna och vill helst undvika kritik. Att prestera eller jobba under tidspress kan vara jobbigt. Känner du igen dig?

Författarna Doris Dahlin och Maggan Hägglund har skrivit boken “Drunkna inte i dina känslor”. Här listar vi tre av deras tips för hur en HSP-person kan jobba med sitt mående i vardagen.

Ta din tid att reflektera
Att reflektera över saker och ting gör vissa extremt mycket, medan andra släpper det och går vidare. Men ibland kan det vara bra att kunna reflektera och fundera. Hur reagerade jag och varför? Vad kan jag lära mig utifrån det? 

Var självsnäll
Man bör prata snällt till sig själv om något inte går vägen eller blir fel. Fråga dig själv vad du mår bra av och vad du vill ha i ditt liv.

Välj bort om du behöver
Välj bort det som är onödigt att lägga energi på som du känner att du inte hinner med. Ska du bjuda på fika på jobbet? Det är inte hela världen om det inte är nybakade bullar som du har knådat ihop!

Källa: Femina & Ångestföreningen i Stockholm

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!