Hälsa

Influerare sprider farlig desinformation om solskydd

Idag är de allra flesta medvetna om att solskydd minskar risken för hudcancer, men det finns undantag: just nu sprids ett rykte på sociala medier om att solkrämer i själva verket skulle vara farliga – något som kan få allvarliga konsekvenser för de som tror på uttalandena.

Foto: Shutterstock

Här i Sverige har hudcancerformen malignt melanom ökat kraftigt under de senaste två decennierna. Samtidigt verkar det som om unga drabbas i allt mindre utsträckning, vilket kan bero på framgångsrika upplysningskampanjer kring solskydd. Men alla är inte övertygade om att solskydd är av godo – faktum är att flera influerare på senare tid har gått ut och sagt att de helt avstår från denna typ av produkt.

“Vet att det är kontroversiellt”

En av de som hävdar att solskydd är skadligt och onödigt är influencern Gubba Homestead. I ett inlägg som har 1,2 miljoner visningar på X, tidigare Twitter, skriver Gubba att hon aldrig använder solskydd:

“Jag använder inte solskydd, och jag kommer aldrig göra det. Vi anklagar solen för att ge oss cancer när vi borde skylla på vår kost […] solskydd och en dålig kost gör dig sjuk.”

En annan som väljer bort solskydd är tv-personligheten Kristin Cavallari, känd från realityserien Laguna Beach.

“Jag vet att det är kontroversiellt. Jag använder inte solskydd”, sa hon i sin podcast Let’s Be Honest i januari.

Cavallari uppmanade sedan sin gäst Ryan Monahan – som hon kallade för sin “läkare”, trots att han tycks sakna en läkarutbildning och istället har studerat österländsk medicin – berätta om “hälsofördelarna med solen och varför vi kanske inte behöver solkräm”:

“Vi har bokstavligen tillbringat hela vår existens som människor under solen hela dagen, fram till de senaste 100 åren eller så, och nu tillbringar vi 93 % av våra liv inomhus, och det är riktigt dåligt av många anledningar. Solen är livgivande och närande”, svarade Monahan.

“Kost fungerar inte som solskydd”

En av de som har reagerat starkt på uttalandena i Cavallaris podcast är hudläkaren Andrea Suarez, känd som Dr Dray på sociala medier.

“Orsaken till att våra förfäder inte fick hudcancer var inte att de på något sätt var immuna mot DNA-skador från ultraviolett strålning, utan snarare så dog de innan de nådde den genomsnittliga åldern då folk drabbas av hudcancer”, säger hon i ett inlägg på TikTok.

Suarez avvisar också Monahans påståenden om att en “antiinflammatorisk livsstil” och en viss kost skulle kunna ge tillräckligt med skydd mot solen:

”Även om det är sant att vissa saker i vår kost […] kan göra din hud bättre rustad att hantera några av de skadliga konsekvenserna av ultraviolett strålning – framförallt genereringen av fria radikaler – skyddar det inte din hud mot UV-strålning. Det fungerar inte som ett solskydd, det skyddar inte hudens celler mot DNA-skador”, säger hon.

@drdrayzday Sunscreen and sun protection does not limit your ability to enjoy & benefit from time outdoors. #sunscreenisimportant #protectyourskin #dermatologist #greenscreenvideo @Dear Media ♬ original sound – Dr Dray | Dermatologist

Därifrån kommer ryktet att solkrämer är cancerframkallande

Många av de som påstår att solskydd är hälsovådligt hävdar att dessa produkter ofta innehåller cancerframkallande ämnen. Denna missuppfattning kommer sig sannolikt av att märket Banana Boat för ett par år sedan återkallade några solskyddsprodukter som visat sig innehålla den cancerframkallande kemikalien bensen:

“Även om bensen inte är en ingrediens i några Banana Boat-produkter visade granskningen att oväntade nivåer av bensen kom från drivmedlet som sprayar produkten ur burken”, sa företaget i ett uttalande 2022, enligt People.

Hudläkaren Whitney Bowe är en av de som har understrukit att ovanstående inte innebär att solskydd generellt sett innehåller bensen:

“Ja, det fanns några solskyddsmedel som var förorenade med bensen, som är ett cancerframkallande ämne. Det var dock inte ett problem som hade att göra med solskyddsmedel. Det var bara ett föroreningsproblem. Ett problem med leveranskedjan”, säger hon i ett klipp på TikTok.

@drwhitneybowe Reply to @brooklynkinkaid Sunscreen PREVENTS skin cancer #thatboweglow #skincare #learnontiktok #dermatologist ♬ original sound – Dr. Whitney Bowe

Hudcancer ökar kraftigt – men inte bland unga

Enligt socialstyrelsen har hudcancerformen malignt melanom mer än fördubblats i Sverige under de senaste tjugo åren. Ökningen är störst hos äldre personer, särskilt hos män.

Det finns dock några goda nyheter: hos yngre personer (50 år och yngre) tycks ökningen ha avstannat – faktum är att malignt melanom till och med har minskat något bland yngre sedan mitten av 2010-talet. Detta skulle kunna bero på en större medvetenhet kring vikten av att skydda sig mot solen:

“Det är osäkert om det är början på en ny långsiktig trend eller om det är ett tillfälligt uppehåll i ökningen. Men det skulle kunna ha ett samband med genomslag för upplysningskampanjer som lett till ändrat beteende bland yngre och kanske att barn skyddats bättre från att utsättas för alltför kraftig exponering av solen”, säger David Pettersson, statistiker.

Så skyddar du dig mot solen – 5 tips

1. Smörj de delar av kroppen som inte täcks av kläder. Smörj en stund innan du går ut, eller hela kroppen om du ska bada.

2. För barn väljer du ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Det är bäst att använda vattenfast solskyddsmedel med solskyddsfaktor 30 eller högre.

3. Använd mycket solskyddsmedel och massera in jämnt i huden. Du behöver använda mycket för att uppnå den solskyddsfaktor som anges. Glöm inte ansiktet, nacken, pannan, läpparna, öronen och bakom öronen. Smörj även på ovansidan av händerna och fötterna.

4. Du behöver smörja på nytt efter bad, och även vid behov då och då. Smörj varannan timme om du badar mycket. Det gäller särskilt om du är i länder med stark sol eller om du är vid vatten, till exempel i en båt.

5. Smörj även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen. Snö reflekterar solstrålarna mycket.

Tänk på att solskyddsmedel fungerar sämre om de har varit öppnade länge, och bör användas inom den tidsperiod som står angiven på förpackningen (hållbarhet från det att produkten har öppnats är oftast 6 eller 12 månader). Låt inte solskyddsmedel ligga framme i solen.

Källa: Vårdguiden

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!