I Sverige har videor med hashtaggen “highprotein” fått miljontals visningar på TikTok under den senaste månaden, enligt TV4:s Efter fem. Men vad innebär trenden egentligen – och behöver vi verkligen så mycket protein som den påstår?
Den så kallade high protein-trenden har fått stort genomslag i Sverige under senare tid. Trenden går ut på att man ska få i sig stora mängder protein genom diverse recept, något som påstås innebära flera hälsofördelar.
“Fokuserar på fel saker”
Många av de som lovordar trenden på sociala medier menar att ett högt intag av protein kan hjälpa en att både tappa kroppsfett och bygga muskler. Det sistnämnda kommer sig sannolikt av att muskler i huvudsak består av protein – men faktum är att ett högt intag av protein inte automatiskt leder till muskler. Enligt Livsmedelsverket kan det istället användas som energikälla, medan överskottet av energi “lagras in i kroppens fettreserv”.
Dietisten Malin Björklund anser att det fokus som läggs på protein just nu är överflödigt i många fall:
“De allra flesta kommer upp i sitt proteinbehov utan att ens behöva försöka så jag skulle säga att man fokuserar på fel saker”, säger hon i Efter fem. “Vi ser egentligen inga problem med den allmänna befolkningens proteinintag utan snarare är det andra fokusområden som vi behöver koncentrera oss på.”
Hur ska man då tänka om man planerar att börja träna mer?
I ett exempel baserat på rekommenderad kost för en stillasittande person som väger 65 kilo och ska börja träna på nybörjarnivå säger Björklund att det kan räcka med så lite som en extra ostskiva till frukosten och ett glas mjölk till middagen för att komma upp i ett rimligt dagligt proteinintag – med andra ord krävs det knappast en helt ny kost:
“När man kollar på det utifrån det här så ser man att det inte är så svårt att nå behovet”, säger hon. “Det finns egentligen inte något större behov av att lägga till någon form av tillskott eller så, utan oftast når man det med vanlig mat.”
Slutligen påpekar Björklund att ett överdrivet proteinintag kan innebära en nackdel: risken är att man äter mindre av annat som kroppen behöver, exempelvis kolhydrater.