Nöje

12 tecken på att du kämpar för ett förhållande som inte är rätt för dig

Kanske har du precis börjat dejta någon, eller så kanske du befinner dig i en relation sedan en tid tillbaka. I båda fallen är det lätt att det efter ett tag dyker upp en gnagande känsla av tvivel. Här är tolv tecken att se upp för om du någonsin ställt dig frågan: “Är den här relationen rätt för mig – egentligen?”

Foto: Unsplash

Undrar du om din relation har potential på sikt? Här är tolv tecken på att förhållandet som du kämpar för inte är rätt för dig – från The Everygirl.

1. Du vill ha ett förhållande mer än du vill ha personen

Om du länge har längtat efter ett förhållande, känt dig pressad att skaffa en partner eller är trött på att känna dig ensam kan det vara så att du är mer förälskad i tanken på ett förhållande än i den faktiska personen.

För att ta reda på om det är personen eller förhållandet du vill ha, prova att ställa dig följande frågor:

  • Skulle du vilja vara vän med den här personen?
  • Skulle du vilja vara omkring henne eller honom även om er relation var platonisk eller om ett förhållande inte var ett alternativ?
  • Vad skulle hända om den här personen aldrig ville gifta sig, eller levde på en plats långt borta. Skulle du fortfarande vilja vara med den personen, eller välja att gå vidare?

Om du bara är med personen på grund av bekvämlighet, eller för att du vill ha en relation, så är risken stor att du är mer intresserad att vara i ett förhållande än personen i fråga.

2. Du är självmedveten

Kemi eller inte – om du är med någon som gör dig spänd, får dig att känna att du behöver censurera dig själv eller får dig att övertänka dina ord eller handlingar så är det inte ett riktigt partnerskap. Även om det finns en gnista så är den mellan den andra personen och en censurerad version av dig själv – varför skulle du ens vilja ha den gnistan?

Om förhållandet bygger på att du tassar på tå för att få det att funka så är det inte värt att slösa din tid på.

3. Förhållandet återhämtar sig inte efter bråk

När det kommer till att vara oense i relationer så lär vi oss många motsägelsefulla saker under vår uppväxt. Vi förväntar oss antingen en passionerad kärleksaffär som i filmen The Notebook, där gnistan innebär konstant tjafs, eller så tror vi på idén om “the one” – den enda rätta personen som är perfekt för oss. Hen gör aldrig fel och därför behöver vi aldrig vara osams; ett bråk eller misstag måste innebära att det finns någon bättre där ute.

Men kompatibilitet och ett framgångsrikt förhållande beror inte på om ni är osams eller inte, utan hur ni återhämtar er efter att ha varit osams. Oavsett vem din perfekta partner är så kommer hen inte att vara en robot, så kom ihåg att ni båda kommer att göra misstag, det kommer att komma dåliga dagar och bråk kommer att ske.

Var uppmärksam på hur din partner reagerar vid dessa tillfällen. Lyssnar de på dig, kommunicerar tydligt och undviker att göra samma misstag igen? Bryr ni er båda mer om relationen än att ha rätt? Eller kämpar ni med kommunikationen, är långsinta och känner att varje bråk kan vara slutet på förhållandet?

Om närheten mellan er inte kommer tillbaka efter att ni har bråkat så kan det vara så att ni tvingar fram relationen.

4. Ni visar mer ömhet offentligt än när ni är själva

Alla relationer är olika. Du kanske tycker att det är töntigt att uppmärksamma månads-dagar för förhållandet på Facebook och att det är pinsamt att kyssas framför era vänner – eller så kanske du vill att hela världen ska veta hur lycklig du är.

Inget av detta är fel, men ni bör visa lika mycket ömhetsbetygelser (eller mer) när ni är själva som ni gör offentligt. Om gnistan finns där så råkar ni antagligen visa det istället för att medvetet visa er kärlek för andra: som att utbyta leenden när ingen ser, hålla handen under bordet eller säga “jag älskar dig” när ni går och lägger er.

Istället för att hångla framför era vänner eller visa upp er kärlek på alla sociala medier så kanske ni småretas offentligt, skryter om saker den andra har åstadkommit eller stjäl en kyss i hemlighet. Om er ömhet för varandra är mer offentlig än privat (för en eller er båda) så kanske ert förhållande snarar handla mer om att bevisa något för andra än vad ni faktiskt känner innerst inne.

5. Du hoppas att något hos personen ska förändras

Om du kommer på dig själv med att tänka: “Den här personen skulle vara perfekt om hen bara [infoga saken här]” eller, “vi kommer att ha ett fantastiskt förhållande när hen [infoga förändringen här]” så försöker du tvinga fram gnistan – och en gnista som tvingas fram kommer aldrig att hålla i längden.

Ni behöver inte alltid ha samma värderingar, övertygelser och åsikter, men ni måste i alla fall förstå, respektera och uppskatta era olikheter. Du ska inte behöva förändra personen för att älska den.

På tal om detta; om du kommer på dig själv med att skylla avsaknaden av attraktion på en konstig frisyr eller dålig stil – kom ihåg att det antagligen inte kommer att förändras även om personen skaffar en ny frisyr eller uppdaterar sin garderob. Fysisk attraktion handlar om hur era kroppar kommunicerar, och du borde känna en dragningskraft och en attraktion till personen som inte är beroende av föränderliga faktorer.

6. Du litar inte på personen

Givetvis är det den största varningsflaggan om du tvivlar på personens lojalitet (intuitionen har ofta rätt).

Om du inte litar på att din partner är trogen så är hen definitivt inte “the one” för dig. Men det kan också handla om att lita på personen på andra sätt: om personen är värd dig så litar du på dennes åsikter, värdesätter dess input och tror på den. Du litar på personens ärlighet och ifrågasätter inte hens integritet. Personen ringer när hen lovat att göra det och får dig att känna dig trygg även när ni är på olika håll.

Ja, gnista beror på attraktion, men det handlar också om ert band när ni inte fysiskt är tillsammans.

7. Du måste låtsas att du är intresserad, eller vice versa

Du och din partner har antagligen många olika intressen. Ni borde faktiskt ha det – att i princip dejta dig själv skulle vara otroligt tråkigt. Så nej, ni kanske inte alltid har samma passioner eller intressen, men du borde vara intresserad av att lära dig mer eftersom du vet hur mycket det betyder för personen och för att du vill kunna dela det som personen älskar.

Samtidigt ska du inte behöva låtsas som att du inte älskar att lyssna på schlagerhits i bilen, eller känna att du aldrig kan prata om de senaste modetrenderna eftersom du vet att din partner inte bryr sig. Hen borde vilja älska allt du älskar och prata om allt du vill prata om.

Om personen himlar med ögonen när du berättar om din dag, eller du inte bryr dig om att fråga om hens nya hobby, kan det vara så att gnistan saknas.

8. Du kan föreställa dig ett liv med personen, men det gör dig inte exalterad

Bara för att du kan föreställa dig ett liv tillsammans med en person innebär det inte alltid att den är rätt för dig.

När du tänker på vad ett förhållande, att ha ett hem, skaffa familj eller bli gammal med personen skulle innebära – är det mer spännande att fantisera om det än att faktiskt göra allt det här med personen? För att citera en klassisk kärleksfilm:  “När du inser att du vill spendera resten av ditt liv med någon så vill du att resten av ditt liv ska starta så snart som möjligt”. Ett liv med personen ska kännas spännande!

Om gnistan finns där så kommer du att hela tiden se fram emot nästa steg och föreställa dig hur ni är lyckliga tillsammans vid 80 års ålder. Om du tvingar fram gnistan så kommer du inte att vara peppad på ett liv med personen, eller taggad på de stora händelserna i livet som bröllop, köpa hus, få barn och så vidare.

9. Ni har inte en bra vänskap

Om ni inte skrattar, skämtar och trivs i varandras sällskap under oromantiska stunder – som att gå ärenden, städa huset eller gå ut med hunden – så kan er gnista vara en illusion baserad på fysisk kemi eller det faktum att förhållandet är nytt.

Är inte de bästa vänskapsrelationerna de där ni fånar er utan anledning och fortsätter att skratta? Om du ska spendera resten av livet med någon så bör du se till att det är den bästa vänskapen du någonsin haft. Din partner bör kunna locka fram din larvigaste sida, för det visar hur hen kommer att fortsätta få dig att skratta när det blir tufft eller tråkigt. Det är en gnista.

10. Det känns bara bra med personen i vissa situationer

Kanske har du kul när du umgås med din partners syskonbarn, men vill krypa ur ditt eget skinn när din partner är runt din egen familj för att hen inte passar in. Eller så tänker du att du älskar personen när ni går ut på dejt, men står inte ut med personen på söndagsmorgonen när ni bara hänger hemma.

Istället för att bli distraherad av de stunderna då det känns bra bör du fokusera på när det inte gör det. Kärlek är obekvämt; det handlar om att bry sig om något när det inte är lätt att göra det. Om dina känslor är starka för personen i vissa miljöer eller situationer, men saknas i andra, så kan gnistan mellan er vara en illusion baserad på yttre faktorer.

11. Du känner dig inte trygg eller respekterad

Det är lätt att blanda ihop den där eftertraktade “gnistan” med andra känslor.

Trygghet, beroende och förälskelse kan ofta misstas för kärlek. Kärlek kan kännas beroendeframkallande, men skillnaden mellan beroende och kärlek är att ett sunt förhållande också kommer med respekt, tilltro och engagemang. Om du bara är beroende av en person (med en tillfällig gnista) så kommer det snarare kännas som att du söker kickar till vilket pris som helst.

På samma sätt är skillnaden mellan trygg kärlek, och kärlek baserad på trygghet, känslan av att vara säker. Med en trygg kärlek känner du dig säker och litar på personen oavsett vad som händer. Om du däremot är i ett förhållande för att få känna dig trygg så kommer du att känna dig otrygg när du inte är med personen på grund av avsaknaden av tilltro till antingen personen eller förhållandet. Inse hur kärlek känns – och missta det inte för något annat.

12. Ni är inte på samma våglängd

Det kan kännas förvirrande med definitioner och berättelser kring vad kemi och gnista faktiskt innebär, men sanningen är att det bara betyder att ni är på samma våglängd när det kommer till humor, intimitet och vad ni vill få ut av förhållandet.

Om det finns en riktig gnista – en som kommer att finnas kvar även när relationen inte längre är ny – så kommer ni inte att behöva fundera över om den finns där eller inte, för ni vet båda det instinktivt. En själsfrände, “den rätta”, eller bara någon som det faktiskt är värt att spendera tid med, kommer aldrig att kännas krystad eller framtvingad. Även om relationen känns knepig ibland (för det kommer den att göra) så kommer det inte kännas svårt att älska varandra. Så om något känns fel så är det för att det är det.

 

Läs också:

10 tecken på att du och din partner inte är rätta för varandra.

Studie visar: Snygga personer har sämre (och kortare relationer).

36 frågor som får hen att bli kär i dig!

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!