Barn, löner och viktnedgång – här är fem frågor du ska undvika om du inte vill skapa dålig stämning på släktträffen.
För många innebär ledighet att man träffar släktingar som man inte sett på ett tag. Även om du är dödsnyfiken på när din kusin ska skaffa barn, eller hur mycket svärdottern tjänar på sitt nya jobb, är det bäst att undvika dessa frågor om du inte vill skapa dålig stämning på släktträffen. Här är fem frågor som personer med hög EQ – alltså emotionell intelligens – inte ställer.
1. När ska du skaffa ett riktigt jobb?
Den här frågan uppfattas ofta som dömande och skapar därför ett avstånd mellan den som frågar och den som blir tillfrågad – det framstår som att du anser att personens jobb inte är lika mycket värt som andra jobb.
Säg istället: “Kan du inte berätta mer om ditt jobb?” Visa att du är intresserad av det personen jobbar med och vill veta mer.
2. Ska du inte ha barn snart?
Det finns många anledningar till att folk inte skaffar barn. Oavsett vad anledningen är så angår det ingen annan än personen i fråga.
Säg istället: Inget, såvida inte personen själv tar upp ämnet.
3. Har du gått ner/upp i vikt?
Även om du menar väl är detta en fråga att undvika. Det finns många möjliga orsaker till viktminskning eller viktuppgång, som sjukdom, ätstörningar eller psykisk ohälsa. En kommentar om vikt kan lätt uppfattas som sårande.
Säg istället: Om du vill ge en komplimang, säg något om personens inre egenskaper istället.
4. Varför är du inte gift/i ett förhållande?
Emotionellt intelligenta personer ställer inte frågor som börjar med “Varför är du inte…”, eftersom detta lätt tolkas som att man anser att den andra personen inte är på rätt plats i livet. Detta leder ofta till att den som blir tillfrågad känner sig attackerad.
Säg istället: Fråga om personens vänner. Visa att du bryr dig om att de har personer i sitt liv som stöttar dem.
5. Hur mycket tjänar du nu för tiden?
Att prata om pengar anses av många vara oartigt. Även om vissa kanske är mer öppna än andra gällande sådana här saker är det bäst att undvika att ställa den här typen av frågor.
Säg istället: “Hur går det på jobbet?” Om det känns lämpligt kan du även ställa följdfrågor om befordran eller liknande.
Källa: Psychology Today