Myter finns det gott om inom de flesta områden, träning är inget undantag. Ibland räcker det med sunt förnuft för att förstå att ett påståande inte är speciellt underbyggt, medan det andra gånger är så många som säger samma sak att det till slut känns som hård fakta. Vi har samlat fem vanliga myter om löpning som du genast kan stryka från din lista över sanningar.
Myt 1: För att bli snabbare måste du springa snabbare – hela tiden
Du måste självklart öka tempot när du tränar för att kunna bli snabbare på de distanser där du siktar på nytt personbästa. Men det är inte effektivt i längden att försöka springa snabbare hela tiden, då är risken för skador och överbelastning alldeles för stor. Lägg upp ett varierat träningsschema där du under en vecka både springer riktigt tuffa och snabba pass (intervaller är supereffektivt!) och långsammare återhämtningspass. De lugnare passen gör att du samlar kraft till att kunna ta i ordentligt under de snabba passen.
Myt 2: Stretcha alltid före löpturen
Statiska tänjövningar för låren och vader må vara en vanlig syn bland löpare på väg ut i spåret men faktum är att statisk stretch varken värmer upp kroppen eller förbereder den på ett bra sätt inför löpningen. Byt ut mot dynamiska rörlighetsövningar istället då du först joggar några minuter och sen sträcker ut och böjer kroppen i olika riktningar. Du förbereder kroppen för rörelse genom att röra på dig, inte genom att stå stilla och bara tänja.
Myt 3: Löpare ska inte styrketräna
På samma sätt som det inom styrketräningsvärlden florerar en gammal uttjatad myt om att “du blir stor av att att lyfta tungt” så är det många som löptränar som tror att styrketräning bara är för de som vill ha stora muskler. Och att skivstångslyft kommer att försämra din löpning. Först och främst så är sannolikheten ytterst liten att du lägger på dig tillräckligt mycket muskler för att det ska bli tungt att bära runt på, speciellt om du är tjej. Kvinnor har 15–20 gånger lägre testosteronhalt i kroppen än män, vilket gör att kvinnokroppen helt enkelt inte är skapt för att bli bulkig. Dessutom är en stark kropp a och o för att du inte ska drabbas av skador när du springer mycket. Styrketräningen kommer även att göra ditt löpsteg mer effektivt och ge dig en mer allsidigt tränad kropp.
Myt 4: Du blir långsammare med åren
Ja, okej. Om du sprang på elitnivå på gymnasiet (och inte gjorde annat än att träna) så kommer du att bli långsammare med tiden. Men om du plockar upp löpningen senare i livet så finns det möjligheter till stor förbättring, precis som inom vilket annat nytt område som helst. Så du kan precis lika gärna springa snabbare när du är 50 år jämför med när du var 40 år (eller 30 med för den delen).
Myt 5: Du är inte en riktig löpare om…
Sist men verkligen inte minst, utan snarare den myt som vi måste sticka hål på snabbast av alla: Att du bara får kalla dig löpare om du springer i tillräckligt högt tempo eller genomför x antal pass i veckan. Det finns ingen checklista du ska bocka av eller ett test du måste klara. Om du vill kalla dig själv för löpare så ska du göra det. Författaren och tidigare maratonlöparen John Bingham säger det bäst: “If you run, you are a runner. It doesn’t matter how fast or how far. It doesn’t matter if today is your first day or if you’ve been running for twenty years. There is no test to pass, no license to earn, no membership card to get. You just run.” Vi instämmer till fullo!
Källa: Wellandgood.com