En ny undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt – något som kan innebära negativa konsekvenser för vårt välmående. Här är sju tips för en bättre sömn.
En ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat visar att så mycket som 27 procent av svenskarna lider av sömnsvårigheter. Men när vet man att det är dags att söka hjälp för sina sömnproblem?
“Om man har återkommande sömnproblem bör man ta det på allvar och söka hjälp. Tydliga symptom på att något inte står helt rätt till kan vara svårigheter att klara av vardagliga uppgifter, regelbundna humörsvängningar eller passivitet. Ofta behöver man angripa bakomliggande orsaker till sömnproblemen som stress eller ångest”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Här ger Apoteket Hjärtat sina 7 bästa tips för en bättre sömn:
1. Avsluta och varva ner
En vanlig anledning till störd sömn är att man bekymrar sig för något. Ta dig tid för att varva ner efter dagen genom att ta en promenad, läsa en bok eller lyssna på musik.
2. Träna smart
Motion gör att vi sover bättre, men se till att inte träna för sent på kvällen – detta kan nämligen bidra till sömnsvårigheter på grund av ökade nivåer av endorfiner och adrenalin i kroppen.
3. Undvik koffein, nikotin och alkohol
Undvik drycker som innehåller koffein, som kaffe, energidrycker, cola och te. Tänk på att koffeinet finns kvar i kroppen under en lång tid, ibland upp till 10 timmar! Undvik även nikotin och alkohol timmarna innan läggdags.
4. Skärmfri tid
Det blå ljuset från till exempel mobiler hindrar det naturliga sömnhormonet melatonin från att bildas i kroppen, så lägg undan skärmarna i god tid innan du går och lägger dig.
5. Rutiner
Skapa en kvällsrutin, kanske med en kopp örtte (denna typ av teer är koffeinfria), eller genom att vädra sovrummet innan du går och lägger dig. Regelbundna sovvanor underlättar sömnen.
6. Ha det mörkt tyst och svalt i sovrummet
Använd öronproppar, sovmask eller mörkläggningsgardiner för att stänga ute störande ljud och ljus.
7. Mindfulness, meditation och sömnappar
Använd hjälpmedel och appar som hjälper dig att gå ner i varv. Om du har återkommande besvär kan du prova ett behandlingsalternativ i form av receptfria eller receptbelagda sömn- och insomningspreparat.