Kan en känsla av meningsfullhet bota utmattning? Nästa år inleds ett nytt forskningsprojekt där detta ska undersökas under ledning av Jakob Clason van de Leur, psykolog och forskare vid Uppsala universitet. “Vi har inte bara biologiska behov, som att äta och sova, utan även psykosociala, som gemenskap och kärlek”, säger han till SVT Nyheter.
Rekordmånga svenskar är idag sjukskrivna på grund av stress, det konstaterade Försäkringskassan i en rapport som släpptes förra året. Den allmänna uppfattningen är att vila och återhämtning är svaret på stressrelaterade problem – men enligt en svensk forskare kan en ny behandlingsmetod vara nyckeln till snabb återhämtning.
Vill fokusera på meningsfullhet
Traditionellt fokuserar man på återhämtning i behandling av patienter med utmattningssyndrom. Jakob Clason van de Leur, psykolog och forskare vid Uppsala universitet, tror dock att en alternativ behandling som bygger på terapiformen ACT (Acceptance and Commitment Therapy), skulle kunna vara ännu mer effektiv.
En viktig del av denna terapiform handlar om att ägna sig åt saker som man anser vara meningsfulla:
“Vi har inte bara biologiska behov, som att äta och sova, utan även psykosociala, som gemenskap och kärlek , säger van de Leur till SVT Nyheter.
Tidigare i år publicerades en avhandling där van de Leur utvärderade en pilotstudie där man följt omkring 25 patienter med utmattningssyndrom digitalt. I studien fokuserade man på begreppet meningsfullhet snarare än vila, något som enligt forskaren gett goda resultat:
“På bara tolv veckor kunde patienterna återgå till arbetet på i genomsnitt 25 procent. I jämförelse med mer omfattande behandlingsprogram är det positiva siffror”, säger han.
Nu ska de Leur utvärdera den nya behandlingsformen i en större skala, allt med målet att hjälpa patienter med utmattningssyndrom att snabbare återgå till arbetet och ett socialt liv. Projektet kommer innefatta 180 personer och planeras att inledas nästa höst.
Läs mer om terapiformen ACT nedan!
Vad är ACT?
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) utvecklades på 1980-talet av psykologen Steven C. Hayes, professor vid Nevadas universitet. Hayes grundade ACT baserat på sin egen kamp mot panikattacker. Han kom fram till att han måste sluta fly från sig själv – och istället acceptera sig själv och sina erfarenheter.
Enligt Psykologiguiden står ACT för “Accept your reactions and be present” (acceptera dina reaktioner och var närvarande i stunden), “Choose a valued direction” (välj en inriktning på ditt liv i enlighet med dina grundvärderingar), och Take action (skrid till verket).
Ett av de centrala begreppen i ACT är “inte värderande”. Man övar sig på att betrakta exempelvis ångest, depression eller fobier på ett neutralt sätt. Därefter ägnar patienten sig åt sådant som de värderar högt i livet.