Hälsa

Självmedicinering med alkohol blir allt vanligare – främst hos unga kvinnor

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem idag och allt fler väljer att vända sig till alkoholen för att döva smärtan. Systembolagets Alkoholrapport 2018 visar att problemet är vanligast hos unga kvinnor och bolagets VD menar att självmedicineringen måste uppmärksammas för att vi ska kunna nå en förändring. 

Foto: Unsplash

I Alkoholrapporten 2018, Systembolagets årliga rapport som lyfter aktuell forskning och ny statistik kring alkohol i Sverige, framgår det att en av fem svenskar har använt alkohol för att döva psykisk eller fysisk smärta. Rapporten visar även att självmedicinering med alkohol är vanligast hos unga kvinnor och framförallt hos kvinnor i åldrarna 18-29 år. Chockartade 6 av 1o tillfrågade unga kvinnor menar att de tar till alkohol för att dämpa stress och ångest.

I rapporten framgår det även att alkohol inom samma åldersgrupp är ett vanligt medel att ta till för att våga delta i sociala sammanhang. Av den yngre generationen är det hela 50 procent som delar åsikten, vilket är en stor skillnad mot kvinnor i de äldre åldrarna där endast en av fyra menar att de tar till alkohol i samband med sociala sammanhang.

Magdalena Gerger, VD för Systembolaget, skriver i ett pressmeddelande att psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem idag men att det talas sällan om kopplingen till alkohol. Hon menar även att självmedicinering är en riskfaktor för att utveckla ett alkoholberoende och att det därför är viktigt att informera om alkoholens risker.

Någon som delar hennes åsikt är bloggaren Josefin Dahlberg. Josefin var bara 18 år gammal när hon tog beslutet att börja leva ett liv utan alkohol. Ett beslut som för henne har varit det viktigaste i hennes liv och hon är helt säker på att hon inte skulle leva det drömliv hon idag har om det inte vore för nykterheten.

Likt Systembolagets VD säger Josefin till Nyhetsmorgon att det är viktigt att uppmärksamma det växande problemet för att kunna hjälpa andra som befinner sig i samma situation som hon en gång gjorde. För när Josefin själv var tonåring kände hon inte igen sig i någon annan. Det var heller ingen i hennes närhet som hade liknande problem och tänkte därför att felet bara låg hos hennes själv. Josefin och hennes historia är ett tydligt och levande exempel på hur viktigt det är att belysa det växande samhällsproblemet och att presentera lösningar för att vi i framtiden ska nå en förändring.

Läs också Josefin Dahlbergs starka inlägg om sina 8 år som nykter: “Glad att jag kunde vända min kraft”

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!