Hälsa

8 effektiva sätt som förebygger stress och utbrändhet

Vi lever i en tid av ständig uppkoppling och är mer pressade än någonsin. När vi efter att ha varit utsatt för negativ och långvarig stress tillslut inte orkar längre, tror vi dessutom att en vecka i solen eller en helg på landet ska lösa problemet. Så funkar det inte! Så ta ett djupt andetag, luta dig tillbaka och ta en titt på våra 8 effektiva tips för att förebygga stress och utbrändhet. 

Foto: Unsplash

1. Prioritera din sömn 

Vi behöver sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig och fungera normalt. När vi sover för lite under lång tid så kan kroppen tillslut svara med allt ifrån depression till viktuppgång, diabetes och ökad risk för hjärt- och hjärnsjukdomar skriver Långvarig sömnbrist kan orsaka depression, viktuppgång, diabetes och ökad risk för hjärt- och hjärnsjukdomar. Det blir svårare att hantera stress. Ämnesomsättningen fungerar långsammare. Hjärnans mättnads- och hungercentrum påverkas, liksom blodsockerbalansen – du blir mer godissugen. Reaktions- och koncentrationsförmågan försämras. Det blir svårare att komma ihåg och lära sig saker. Så börja ta din sömn på allvar och testa enkla knep för att somna snabbare redan idag.

2. Lär dig stressa ner

En god andningsförmåga är en förutsättning för att du och din kropp ska må bra. När du andas på ett korrekt sätt får du i dig all den syre du behöver och blir av med koldioxid och andra giftiga ämnen som bildats i kroppen. Det finns olika sätt för att praktisera andning, bland annat genom yoga och meditation. Läs mer om olika andningstekniker här.

3. Gör roliga saker

Den här punkten ligger inte högt upp på listan av en slump. Ofta drar vi ner på “roliga saker” när vi blir stressade eller har mycket på jobbet. Vi orkar helt enkelt inte gå på den där tjejmiddagen och tycker bara att den känns jobbigt. Vi glömmer då bort energin vi faktiskt får av att interagera med våra nära och kära. Stressforskaren Giorgio Grossi sa det bra i Ångestpodden. “Du slutar inte att göra roliga saker för att du blir utbränd. Du blir utbränd för att du slutar att göra roliga saker.”

4. Hitta en passion

Precis som vi behöver fylla på i energiförrådet genom att umgås med våra nära och kära behöver vi hitta ett intresse i livet som ger oss energi. Vet du inte vad ditt intresse är så får du helt enkelt testa dig fram för att hitta något som passar dig. Det kan vara allt ifrån salsa till tennis eller varför inte en keramikkurs med kompisen. Här spelar det ingen som helst roll, vad du väljer – det viktigaste är att du gör något du tycker är kul!

5. Lär dig säga nej

Att vara en ja-sägare har sina fördelar men också sina uppenbara nackdelar, nämligen risken att alltid ta på sig för mycket (för att sedan lida i tysthet). Att lära sig säga nej är ett måste i livet för att kunna uppnå balans i vardagen, även fast det är lättare sagt än gjort. Precis som med allt annat krävs det träning. Efter att du sagt nej ett par gånger så kommer det att kännas mycket lättare.

6. Sluta oroa dig så mycket

Obefogad oro drabbar oss alla då och då men när den begränsar våra liv så har det gått för långt. Oro stjäl nämligen vår energi och tröttar ut vår kropp och själ. Den hindrar oss från att leva i nuet och begränsar oss i vår vardag. För att lyckas sluta älta “tänk om” behöver vi befinna oss i nuet och övertyga oss själva att känslan och de destruktiva tankarna är obefogade och inte hör verkligheten till. Varför gå på en begravning två gånger?

7. Motionera – en kvart om dagen

Lösningen ligger inte i fem gympass i veckan utan i regelbunden motion. Forskare har kommit fram till att så lite som 15 minuter rask promenad om dagen förlänger livet, skriver SVD. I en stor studie gjord på 416 175 personer under tolv år så var slutsatsen i studien nämligen att personerna fick bättre generell hälsa men också förlängde livet med över tre år. Bara det!

8. Fyll på med dagsljus – året om 

Dagsljus gör oss piggare, gladare och friskare. “Dagsljuset är jätteviktigt, vi är gjorda för att fungera som bäst när det är ljust”, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinstitutet till DN. Detta är extra viktigt att komma ihåg under våra mörka vintermånader. Att ta en kort promenad under lunchen är ett tips då vi både får motion men också dagsljus på köpet.

1 / 1

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!