Ät mer bönor – här är tipsen och recepten du behöver
Bönor kan vara så mycket mer än chili con carne och torra sallader. Här tipsar vi om de godaste recepten och varför de näringsrika baljväxterna är värda mer uppmärksamhet i köket.
Nu för tiden är bönor och linser det vi mest vill experimentera med i köket. Det går ju att göra så mycket! Ja, mycket mer än att laga klassiska maträtter som chili con carne. Bönor och linser är ett bra sätt för vegetarianer att få i sig protein och B-vitamin. Bönor kan dessutom varieras på många fler sätt än de mest uppenbara. Bönor gör sig bra i olika bakverk och kan bli en bra bas till en riktigt saftig (och mer proteinrik) sockerkaka. Är ni inte övertygade än? Läs 5 punkter nedan och prova såklart chokladmoussetårtan på punkt 3, sedan är ni säkert lika frälsta som vi.
Hummus
Gör en snabb, mättande och god hummus som kan varieras på massor av sätt. Basen består av kikärtor, olivolja, vitlök, spiskummin och citron. Internet svämmar över av goda och enkla recept på den här magiska röran som passar till det mesta.
Här hittar du vårt bästa recept!
KÖPFotograf: Foodjunkie
Vegetarisk böngryta
Gör en spännande gryta med bönor, perfekt att göra som en stor sats till veckans matlådor.
Du behöver:
500 gram/1 pkt krossade tomater
2-3 röda linser
1 pkt stora vita bönor
Ca 1 l vatten
Grönsaker som paprika, skivade morötter, lök, svamp, etc
Kryddor som chili, svartpeppar, örtsalt, ekologisk grönsaksbuljong, honung, vitlök
Gör så här!
Koka upp buljongen med vattnet. Häl ner linserna, morötterna, valfria kryddor, lök, och låt puttra på svag värme i ca 10 min. Rör ner bönorna, krossade tomater och resterande grönsaker. Smaka av och addera eventuellt mer krydda eller grönsaker.
Prova dig fram, lägg till eller ta bort sådant som du gillar eller inte gillar. Det här är bara en grund att utgå från.
Tillbehören till min gryta blev sugar snaps, eko-tomater, bladspenat och två surdegsbröd med smör, ost och gurka.
Fotograf: PT Fia/ Metro Mode
Chokladmoussetårta med chili, mandel och honung och svarta bönor
Botten: 45g mandlar
3 st mjuka, färska dadlar, urkärnade
1 msk kakao
1 tsk kokosolja utan smak
en nypa salt
Fyllning: 70g kokta, väl sköljda och avrunna svarta bönor
2 st mjuka, färska dadlar, urkärnade
1 msk honung
2 msk mjölk
1 tsk kokosolja utan smak
1 msk mandelsmör
30g choklad 70% med chili
Gör så här:
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
Börja med botten: mixa först nötterna till ett grovt mjöl/mandelhack.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa igen.
Tryck ut i springformen och ställ in i frysen medan du gör fyllningen.
Skölj bönorna noga, gärna flera gånger.
Låt rinna av.
Mixa sedan ihop bönorna med dadlar och honung.
Värm mjölken försiktigt i en liten kastrull.
Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner i mjölken.
När chokladen börjar smälta, ta kastrullen från värmen tillsätt kokosolja och mandelsmör.
Fortsätt röra tills du har en jämn chokladsmet.
Häll chokladsmeten över bönblandningen och mixa igen, tills du har en jämn och len fyllning.
Häll fyllningen över botten och ställ in i frysen igen för att stelna, minst 2-3 timmar men den klarar sig fint i frysen i flera veckor.
Ta ut ca 30 minuter innan servering och dekorera hur du vill, jag körde på hackade mandlar, riven choklad och chiliflakes.
Fotograf: Fanny Roethlisberger
Köttfärssås med svarta bönor
Låt bönor spela huvudrollen nästa gång du gör en köttfärssås. Eller välj ett paket med bönor som ser spännande ut i affären och googla sedan på namnet + recept. Plötsligt får du mängder med ny inspiration och nya rätter att prova.
Du behöver:
1 st paprika, valfri färg
1 st chilifrukt, röd
1 st gul lök
1 burk svarta bönor
1 burk tomatkross
1 st vitlöksklyfta
1 påse tacokrydda
salt
svartpeppar
rapsolja, eller annat matfett, till stekning
300 g köttfärs
Gör så här:
Låt lök, vitlök, paprika och chili fräsa i oljan. Lägg sedan ner köttfärsen, blanda ihop allt.
Blanda i tacokryddan, salta och peppra. Blanda sedan i krossade tomater och bönor. Låt puttra samman lite, smaka av och krydda mer efter behov.
Servera med fullkornspasta (eller vanlig pasta) och en god sallad!
Fotograf: The Petite Cook
Hälsofördelar
Bönor är rika på fibrer, har ett lågt GI-värde, är ett bra sätt att få i sig protein, innehåller mycket B-vitamin, är rika på mineraler som järn, fosforkalium och magnesium. De har även visat effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Det kan helt enkelt vara värt att ta in mer bönor i köket!
Fotograf: Unsplash