En ökad popularitet på sociala medier har lett till att det råder brist på diabetesmedicinen Ozempic i Sverige. Men är medicinen verkligen en “mirakelkur” mot övervikt?
I slutet av januari larmade Svenska diabetesförbundet om att det råder brist på diabetesmedicinen Ozempic i Sverige. Läkemedlet har under senare tid blivit känt som ett medel för viktnedgång, detta då dess aktiva substans semaglutid har visat sig vara effektiv för viktminskning.
Har miljontals visningar på TikTok
Ozempics kraftigt ökade popularitet i egenskap av en “mirakelkur” mot övervikt beror till stor del på att läkemedlet har blivit en snackis på sociala medier.
På TikTok har hashtaggen “ozempic weightloss” (“ozempic viktnedgång” på svenska) i skrivande stund över 200 miljoner visningar, och i ett flertal videor berättar användare om den effekt diabetesmedicinen har haft på deras kroppar.
Det ryktas dessutom att flera kändisar har använt sig av denna typ av läkemedel för att gå ned i vikt snabbt. Till exempel är det många som tror att Kim Kardashian använde sig av diabetesmedicin för att komma den Marilyn Monroe-klänning som hon bar på förra årets MET-gala.
Hur fungerar Ozempic?
I Efter fem förklarar läkaren Marcus Olausson att Ozempic påverkar magsäckstömningen så att magen töms långsammare, vilket leder till minskad aptit. Läkemedlet höjer även insulinet i kroppen så att cellerna bättre kan plocka upp sockret. Sammantaget leder detta till viktminskning.
Olausson berättar att han under den senaste månaden har börjat få förfrågningar om läkemedlet från personer som vill använda sig av det för att gå ned i vikt. Han är dock kritisk till att man skulle skriva ut Ozempic till personer som inte har diabetes:
“Om man förskriver det här läkemedlet till personer med övervikt eller som vill gå ner i vikt så får vi den här undanträngningseffekten som vi ser”, säger han. “Vårt sjukvårdssystem bygger på att den som behöver vård mest ska få det och i det här fallet så är detta ett diabetesläkemedel, och det finns andra läkemedel för att gå ner i vikt om man är överviktig.”
Vad är “Ozempic”-ansikte?
Det ökade bruket av Ozempic har gett upphov till ett nytt uttryck bland plastikkirurger: “Ozempic-ansikte”.
Den kraftiga och hastiga viktminskning som Ozempic leder till gör nämligen ofta att “nyckelområden” i ansiktet tappar volym på ett sätt som gör att man ser äldre ut. Plastikkirurgen Dr Oren Tepper berättar om fenomenet för The New York Times:
“När det kommer till ansiktets åldrande är fett typiskt sett mer positivt än negativt”, säger han. “Viktnedgång kanske kan ställa tillbaka den biologiska klockan, men det tenderar att åldra ansiktet.”
Enligt Tepper är fillers den enda icke-invasiva metoden som kan åtgärda problemet – något som kan kosta tusentals dollar. Han menar även att en omfattande och hastig viktnedgång kan innebära att fillers inte räcker för att återge ansiktet dess ungdomliga utseende. Då blir mer ingående ingrepp den enda utvägen.
Plastikkirurgen berättar att han ofta behandlar “Ozempic-ansikte” med en typ av ansiktslyft som kostar motsvarande 780 000 kronor. Ansiktslyftet kompletteras med fett tas från andra delar av kroppen och injiceras i ansiktet, vilket i regel kostar ytterligare ca 125 000 svenska kronor.
Samtidigt har läkemedlet långt mer allvarliga potentiella bieffekter än “Ozempic-ansikte”. Enligt Ozempics egen hemsida kan medicinen i värsta fall kan ge upphov till “sköldkörteltumörer, inklusive cancer”.
Även tillverkarna bakom Mounjaro, ett läkemedel som liknar Ozempic, varnar om denna potentiella bieffekt. De listar också illamående, diarré, kräkningar, förstoppning, matsmältningsbesvär och magsmärtor som bieffekter.
Läkaren: “Behövs en patientutredning”
Trots att dessa typer av läkemedel kan ha en skadlig inverkan så är det inte ovanligt att de skrivs ut till personer som inte lider av diabetes typ 2 eller övervikt, även här i Sverige.
I ett reportage som publicerades av DN i januari fick en reporter som varken har typ 2-diabetes eller ett onormalt BMI läkemedlet utskrivet av den digitala vårdgivaren Yazen – detta efter att hon sagt att hon tidigare hade vägt lite mer.
Erik Uddman, överläkare på endokrinologmottagningen vid Skånes universitetssjukhus och tidigare obesitasläkare, menar att Ozempic ofta skrivs ut som viktminskningsläkemedel utan att en korrekt utredning gjorts först:
“Det behövs en patientutredning, och den bör ske vid ett fysiskt vårdtillfälle. Dessutom bör man göra täta uppföljningar och kontroller”, säger han till tidningen.