Undersökningar visar att vi inte blivit lyckligare med åren trots att vi i dag har bättre ställt, konsumerar tre gånger så mycket prylar och har en betydligt enklare vardag än förr. Det är med andra ord dags att varva ner, ta ett djupt andetag – luta dig tillbaka och börja fokusera på ett lyckligare du!
1. Syna dina mål – och din tid
“Vi lever i det mest effektiva samhället någonsin men med de mest stressade människorna. För att bryta trenden påbörja din egna lyckoforskning: när mår du som bäst och när som sämst? Vad påverkar dig, egentligen? Är det status, stålar och saker eller kanske att bli störst, snabbast och snyggast? Sannolikt hittar du andra svar. Lägg sedan din tid på de sakerna du finner och släpp dem aldrig.” Säger Erik Fernholm till vardagspuls.se.
2. Satsa dina slantar på erfarenheter framför prylar
Kanske tänker du att den där snygga (och svindyra) nya väskan eller den där nya mobilen ska göra dig lycklig? Om än för stunden… Men så är inte fallet! Vårt logiska tänkande säger till oss att en pryl finns med oss länge och därför gör oss lyckligare men faktum är att vi anpassar oss väldigt snabbt efter våra nya prylar. Det spelar ingen roll om det handlar om en ny jacka eller en ny båt. Lyckan i sig är väldigt kortvarig. Forskaren Dr. Gilovich förespråkar därför erfarenheter som att resa, att lära oss ett nytt språk eller att prova på en ny aktivitet – i stället för diverse prylar.
3. Kela med ett djur
Grattis till dig som har ett husdjur hemma, då har du nämligen alltid nära till ett riktigt lyckopiller! Studier publicerade i tidningen Annals of the New York Academy of Sciences visar att något så enkelt som att klappa på ett husdjur i några minuter om dagen kan frigöra kärlekshormonet oxytocin och därmed göra dig gladare och mer avslappnad.
4. Vårda dina sociala relationer
Vi har kommit fram till att prylar inte gör dig lyckligare. Samma sak är det med pengar menar Sonja Lyubomirsky, professor i psykologi vid California-universitetet. Något som däremot gör dig lyckligare på riktigt är sociala relationer. Ett tips kan vara att skriva upp de 10 viktigaste personerna i ditt liv och börja vårda och prioritera dessa!
5. Spendera mer tid utomhus
Ta en härlig promenad på lunchen och försök planera in frekventa besök ute i naturen, speciellt under solens strålar! Forskning visar att de flesta av oss får bättre humör när det är soligt och termometern når 13–14 grader.
6. Lyssna på musik – gärna lugna låtar
En studie i Journal of Clinical Nursing följde patienter som återhämtade sig från en hjärtoperation, och det visade sig att de som lyssnade på lugnande musik upplevde en förhöjd nivå av oxytocin i blodet. Så mys till det med en “lugnt och skönt”-playlist på väg till och från jobbet för en lite skönare vardag.
7. Sång och dans gör dig glad
En undersökning som Bengt Starrin, professor vid Karlstads universitet, gjort visar att personer som dansar regelbundet mår bättre och känner sig lyckligare än befolkningen i övrigt. Dans frigör både endorfiner och oxytocin i kroppen. Sjunger du dessutom en trudelutt medan du skakar dina lurviga så får tonernas vibrationer hjärnan att släppa ifrån sig ytterligare må bra-hormoner. Win – win helt enkelt!
8. Visa tacksamhet
Kort och gott! Sluta kolla över axeln på vad grannen/kompisen eller kollegan har och börja uppskatta det du har. Det kommer nämligen att öka ditt välbefinnande i längden. I en studie från The journal of happiness lät man 219 personer skriva tre saker som de associerade med tacksamhet under en treveckorsperiod. Resultatet visade att de kände sig lyckligare.
9. Fundera på din inställning
Forskning visar att din “livsinställning” påverkar ditt välmående men också din livslängd. Oavsett hur du ser på livet så kommer du känna att du har rätt och leva därefter. Så försök se på din omgivning med nyfikna ögon och på livet som ett äventyr. Välj glädje och fokusera på att hålla rätt kurs även de gånger då livet inte ger dig citroner. Det ligger något i att optimister har roligare på vägen.
10. Ta inte livet för givet
När vi inser att våra dagar på jorden är begränsade så visar många studier på att vi blir lyckligare. Det kan vara en av orsakerna till varför forskning visar att vi blir lyckligare på ålderns höst och känner oss som mest tillfredsställd vid en ålder av 70+. Det kan bero på att vi då insett att tiden är värdefull vilket resulterar i att vi prioriterar det som är viktigt.
Läs också:
Psykologen: Här är anledningen till att par alltid bråkar på IKEA.
Källa: The how of happiness av Sonja Lyubomirsky.