Hälsa

Polen förbjuder aborter – Argentina börjar tillåta dem

Visste du att svenska kvinnor åkte till Polen för att göra abort under 60-talet, då det inte fanns fri abort i Sverige? Denna verklighet kan kännas långt bort nu när Polen under onsdagen beslutade om att förbjuda de allra flesta aborterna – samtidigt som ett av Sydamerikas största länder nu har legaliserat abort.

Foto: Instagram @campabortolegal/Unsplash

Tog emot svenska kvinnor på 60-talet

Lagen om fri abort började gälla 1 januari 1975 i Sverige. Redan under 60-talet bedrevs kampanjer för att legalisera abort, som på den tiden bara var tillåtet i Sverige under särskilda omständigheter: om kvinnan blivit våldtagen, det fanns fara för hennes liv, allvarliga sjukdomar riskerade att överföras eller det fanns särskilda sociala omständigheter.

Nu ser historien ut att upprepa sig i ett annat land – det som faktiskt tillät abort på 60-talet, och dit svenska kvinnor åkte för att i hemlighet göra abort. Hos RFSU går det att läsa om Hans Nestius, som då var redaktör för Liberal Ungdom och som förmedlade kontakt med läkare till över 1 000 svenska kvinnor. Både han och kvinnorna riskerade fängelse för sina handlingar, något som är avlägset i dagens Sverige.

Nästan alla aborter förbjuds

Men i Polen går man alltså åt detta håll när konstitutionsdomstolen nu fastslagit regeringens lagförslag om ett nästan heltäckande förbud mot abort. SVT skriver att framöver kommer abort endast att tillåtas om graviditeten är ett resultat av våldäkt eller incest eller om moderns liv står på spel. Om fostret har skador är det inte tillräckligt för att tillåta abort, enligt den nya lagen.

Redan tidigare har kritik framförts, dels mot beslutet att förbjuda abort som The Constitutional Tribunal fattade – men också mot dess legitimitet. Av de 15 domarna i tribunalen har nämligen 14 av dem valts av det regerande partiet Lag & Rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość) och tre av dem ska ha valts på ett sätt som bryter mot polsk lag, rapporterar nyhetsbyrån AP News. På grund av detta menar en del juridikexperter, bland annat Michal Wawrykiewicz,  att själva tribunalen i själva verket inte är legitim och att domen därmed saknar laglig grund.

Många av de som protesterar kräver nu att regeringen ska avgå och att en mer liberal abortlag ska antas, något som enligt AP inte ser särskilt troligt ut just nu. Kritik mot den antagna lagen har dock tidigare kommit även från EU-parlamentet.

Argentina går åt andra hållet

Men det finns andra länder där utvecklingen går åt rätt håll – i söndags legaliserade nämligen Argentina fri abort. I och med den nya lagen blir Argentina det största latinamerikanska landet med fri abort, skriver CNBC. Nu kan argentinska kvinnor göra abort fram till den 14:e graviditetsveckan, och efter den veckan kan det vara tillåtet om graviditeten beror på våldtäkt eller om det finns risk för kvinnans hälsa och liv.

Den nya lagen tillåter läkare och sjukvårdspersonal att välja att inte genomföra aborter, exempelvis på grund av sin religion, men måste då hänvisa kvinnan till läkare eller mottagningar som utför aborter. Aborträtten i Argentina blev verklighet efter stora protester i landet – här kan du läsa mer om det.

Skador och dödsfall kan förhindras med laglig abort

WHO uppger att 3 av 4 aborter som genomfördes i Latinamerika och Afrika mellan 2015 och 2019 var osäkra. De skriver också att ungefär 7 miljoner kvinnor varje år läggs in på sjukhus som ett resultat av osäkra aborter, något som kostar över en halv miljard dollar varje år. Enligt WHO är aborter säkra när de genomförs av en person som har de kunskaper som krävs och som använder metoder som WHO rekommenderar – och att nästan alla dödsfall och skador till följd av aborter skulle kunna förhindras med sexualkunskap, användning av preventivmedel, tillgång till säker och laglig abort samt vård för eventuella komplikationer.

Foto: Instagram @campabortolegal/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!