Semestern kommer mer lägligt än någonsin efter ett gäng hektiska vårmånader, men även om du tänkt att veckorna ska användas till nedvarvning så kan det vara enklare sagt än gjort. Här hittar du experttipsen på hur du kopplar bort och stressar ner – på riktigt – under sommaren.
Känner du igen känslan av att längta som en galning efter semester, men sen när dagen väl kommer så fylls ditt huvud med “måste”- och “borde”-tankar som gör att du inte riktigt kan lämna jobbet mentalt? Du är inte ensam! För att kunna varva ner ordentligt och komma tillbaka till hösten med ny energi så bör dina ledord vara att lämna jobbet – på jobbet.
Vi bad legitimerade psykologen Kajsa Tarén om verktygen för hur du använder dina semesterveckor till att ladda batterierna. Här är hennes sex bästa tips:
1. Sista arbetsveckan
Försök att planera så att du redan under din sista arbetsvecka börjar komma ner i varv, för att undvika att vara helt slutkörd dagen då semestern börjar. Lägg lite extra fokus på återhämtande aktiviteter på kvällarna så att du inte behöver “slösa bort” din första semestervecka.
2. Lämna jobbet – på jobbet
Alla kan såklart inte dra ner på tempot sista veckorna, utan har kanske fortfarande en hel rad med uppgifter som borde ha blivit klara – och som gör att tankarna ständigt vandrar tillbaka till kontoret även under semestern. Det bästa du kan göra är att avsluta så mycket som möjligt och att lägga upp en plan för resterande arbete, som du sedan tar tag i när hösten kommer. Ta gärna hjälp av din chef som faktiskt har ett ansvar att stötta dig! Stäm av med hen så att ni båda är införstådda på hur ditt arbetsläge ser ut, och lämna planeringslistan på kontoret innan du checkar ut.
3. Kolla mejlen eller inte?
Den ständiga semesterfrågan, där du först och främst behöver fundera över om det finns någon som förväntar sig att du ska kolla mejlen när du är ledig? Vad säger din chef? Vad har ni kommit överens om mellan kollegorna på kontoret? Kan du skriva i ditt autosvar att du inte kommer att kolla mejlen förrän du är tillbaka, eller att du bara kollar den en gång i veckan?
– En del behöver ju faktiskt hålla lite koll på inkorgen och då är mitt tips att du bestämmer en tid då du loggar in på mejlen, betar av det som tillkommit och sen släpper det, säger Kajsa Tarén.
4. Byt ut den vanliga ”vad ska du göra på semestern?”-frågan
Det börjar redan runt maj och fortsätter ända tills det är dags. Frågan om ”vad ska du göra på semestern?” dyker upp överallt, med en förväntan om ett till bredden fyllt schema med resor, släkt och vänner som ska besökas, grillkvällar med grannar och träningspass som ska bockas av. Det kan vara uttröttande bara att tänka på allt man vill hinna göra under semestern, hur roliga saker det än handlar om.
– Ett vanligt resonemang är att det inte är några problem så länge du gör roliga saker och att sommaren bara består av positiv stress. Men riktigt så enkelt är det inte för kroppen gör nämligen ingen skillnad på positiv och negativ stress. Vårt biologiska stressystem reagerar likadant på båda två! Testa i stället att fråga dig själv ”vad ska jag göra på semestern som är återhämtning och avkoppling för mig?”, säger Kajsa.
5. “Börja-jobba”-ångesten är inte bara negativ
Att känna ett motstånd mot att lämna en härlig semester för att gå tillbaka till arbetet behöver inte vara något dåligt. Du kan också se det som ett kvitto på att du har haft en betydelsefull semester som du kommer att sakna. Det kan dock kännas jobbigt att, redan dagarna innan semestern slutar, vara tillbaka på jobbet mentalt. Då behöver du en strategi för att bemöta de här tankarna.
– Man vill gärna kunna ”stänga av” tankar, men det är otroligt svårt och det kan kännas som ett misslyckande när de fortfarande ligger och gror. Det du kan göra i stället är att stanna upp, notera tankarna och fundera på vad de betyder och hur viktiga de är. Det problematiska är om du låter tankarna sväva iväg i ett ältande som påverkar ditt agerande och hur du mår, Kajsa.
6. Få distans till hetsen kring sociala medier
Börja med att fundera om du känner något bekymmer över att ständigt vara närvarande på Facebook, Instagram och i andra sociala medier. Blir du stressad av alla fantastiska bilder eller gör ditt frekventa instagrammande att du inte är närvarande i samtal med nära och kära?
– Ett tips för att kunna begränsa de sociala mediernas närvaro under semestern är att rent fysiskt ta avstånd från telefonen. Lämna den i väskan när du fikar med kompisar, låt den ligga på byrån i hallen hemma och lämna den utanför sovrummet. Om du måste agera aktivt för att hämta telefonen hinner du tänka efter om du faktiskt ska kolla instagram ännu en gång. Jag tror att det många gånger sker omedvetet, som en ren reflex, säger Kajsa.