Minsta möjliga insats med största möjliga resultat – visst låter det bra! Och faktum är att du varken behöver överge Netflix, familjen eller sluta träffa dina vänner för att hinna med träningen. Det gäller i stället att hitta ett upplägg som passar in i ditt liv på ett hållbart sätt. Här är träningstipsen för dig som egentligen varken vill eller hinner träna (men som vet att du måste för att må bra).
Positiva effekter av att öka pulsen
Att röra på sig så att musklerna måste ta i lite extra och pulsen öka så att du blir svettig – det är något alla friska kroppar behöver och mår bra av. Om du inte tränar regelbundet så kan vi med säkerhet lova att du kommer uppleva en rad positiva effekter när du väl börjar. Men även om du är fast besluten om att någon form av träning bör få ta plats i ditt vardagsschema så kan det kännas svårt att hitta ett träningsupplägg du klarar att hålla fast vid under längre perioder. Vi är många som någon gång hoppat på det där stenhårda programmet, som var supermotiverande första veckan, men som redan vecka två kändes helt orimligt tufft.
Att träna är ansträngande, men för att hålla dig hälsosam och frisk så måste du inte träna hårt varje dag för att uppnå resultat. Träningspassen behöver dessutom inte vara en hel timme, 15-20 minuter räcker gott och väl om du gör det regelbundet några gånger i veckan.
Vardagsmotion är viktigt
Att vardagsmotionera i form av promenader och undvika långa perioder av stillasittande är viktigt och något alla bör sträva efter dagligen. Men utöver detta ska du inte känna dig pressad att ha samma träningsrutin som din hurtiga kollega eller din kompis, som alltid har en ny tävling eller utmaning på gång. Du måste sätta dina träningsmål på egen hand, utifrån vad du vill och hoppas uppnå. Annars blir träningspassen i kalendern bara svåruppnåeliga måsten. För även om disciplin är en del i genomförandet av ett träningsschema, så bör det inte vara den största anledningen till varför du gör dina återkommande gymbesök.