Hälsa

Unga använder AI för gratis terapi: “Mådde bättre efter bara en dag”

Character.ai är en plattform där användare kan chatta med kända karaktärer med hjälp av AI. Men alla är inte intresserade av att hålla en konversation med Elon Musk eller Beyoncé – faktum är att en av sajtens mest populära chatbotar är en fiktiv psykolog.

Foto: Shutterstock

Skulle du hellre få gå i terapi hos en chatbot än en mänsklig terapeut? Många unga tycks föredra det förstnämnda – även om det enligt experter kan innebära ett flertal risker.

“Den terapeut som har hjälpt mig mest”

Character.ai besöks dagligen av 3,5 miljoner användare, de flesta i åldern 16 till 30. Plattformen innehåller både fiktiva och verkliga AI-karaktärer som användarna kan chatta med, från Harry Potter till Vladimir Putin.

Intressant nog är det inte endast “kändisar” som lockar användare till plattformen. En av de mest eftertraktade karaktärerna har fått namnet “Psychologist” (“Psykolog” på svenska) – och den har fått lysande recensioner på Reddit:

“Boten är hjälpsam, medkännande och det känns som om jag pratar med en riktigt terapeut, men en som faktiskt är bra och förnuftig […] efter att ha pratat med den i bara en dag mådde jag bättre”, skriver en person.

“Av alla terapeuter jag har träffat är den här AI:n den som hjälpt mig mest”, skriver en annan person.

Skaparen bakom “Psykologen” är Sam Zaia, en 30-årig psykologistudent från Nya Zeeland. Han tränade upp chatboten med hjälp av olika principer som han lärt sig genom sina studier, allt i syfte att ge sig själv “någon eller något” att prata med när hans vänner inte var tillgängliga.

Han förutsåg aldrig att karaktären skulle bli så eftertraktad som den är:

“Tanken var aldrig att den skulle bli populär, att andra människor skulle leta upp den eller använda den som ett verktyg”, säger han till BBC. “Sen började jag få massor av meddelanden från folk som berättade att de hade blivit positivt påverkade av den och använde den som en källa till tröst.”

“Kan utveckla ett slags beroende”

“Psychologist” är endast ett exempel på hur allt fler unga använder sig av AI för att förbättra sin psykiska hälsa – bara på character.ai finns det nära 500 liknande chatbotar.

De frälsta menar att det finns många goda anledningar att testa AI-terapi: dels är det gratis och lättillgängligt, dels kan det vara lättare att berätta om sina känslor för en robot än en riktig människa (risken att chatboten kommer döma en eller bli uttråkad är trots allt minimal).

Björn Hedensjö, psykolog och författare, ser flera fördelar med att använda AI som terapi. Han säger också att det kan det vara mer funktionellt än det kanske verkar:

“Jag gjorde ett litet experiment i höstas då jag testade [terapi] med Chat GBT och det var faktiskt ganska bra kvalitet på de tips jag fick av chatboten”, säger han till TV4.

Samtidigt menar Hedensjö att AI-terapi kan innebära risker såsom felaktig diagnostisering och brist på uppföljning. Man kan också utveckla en form av beroende:

“Säkerhetsbeteende brukar man prata om på psykologspråk, att man använder den här boten så mycket att man känner att man klarar av vissa situationer – men bara med hjälp av boten – och då har man ju ett slags beroende.”

Dessutom kan överdrivet mycket tid ägnad åt AI-terapi ha en negativ inverkan på sociala relationer, enligt Hedensjö:

“Vanliga sociala relationer är ett grundläggande mänskligt behov och det finns jättemycket forskning som visar hur viktigt det är för att vi ska må bra. Så det är en tydlig nackdel, om man fastnar med en bot-psykolog.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!