Hälsa

Anders Hansen: Därför vill din hjärna att du har ångest

Ångest och oro är något som många kanske ser som onaturligt, men faktum är att dessa känslor i själva verket är en helt logisk följd av vårt moderna samhälle. “Det är inte konstigt att folk har ångest – det konstiga är att det finns folk som inte har ångest”, säger läkaren Anders Hansen i podcasten Feel Better, Live More.

Foto: Instagram @andersehansen/Unsplash

Dr Rangan Chatterjees – en brittisk läkare, författare, TV-presentatör – startade podcasten Feel Better, Live More i syfte att med hjälp av ledande hälsoexperter ge sina lyssnare tips och råd för hur de kan må bättre i sina dagliga liv. Nyligen gästades han av den svenska läkaren, psykiatern och författaren Anders Hansen som valde att diskutera ett ämne som berör många: ångest.

“Konstigt att vissa inte har ångest”

När Hansen gästade podcasten försökte han svara på varför många idag lider av ångest, trots att vi människor historiskt sett aldrig har varit tryggare, rikare och friskare:

“I Sverige går en av åtta vuxna på antidepressiva”, berättar han i avsnittet. “Som psykiater har jag insett att om man vill förstå detta måste man utgå från hjärnan, för det är där dina känslor skapas. Det viktigaste jag lärde mig under min läkarutbildning var att hjärnan inte utvecklades för att vara intelligent, kreativ eller att göra oss lyckliga – den utvecklades för att hjälpa oss att överleva och föröka oss.”

Det är alltså våra nedärvda försvarsmekanismer som gör att våra hjärnor målar fan på väggen även idag, då de flesta av oss inte är utsatta för samma hot som våra förfäder – vi ser världen som mer farlig än den faktiskt är, vilket innebär att vi har ångest.

“Så ur det här perspektivet inser man att det inte är konstigt att folk har ångest”, säger Hansen. “Det konstiga är att det finns folk som inte har ångest.”

En evolutionär skyddsmekanism

Slutsatsen är att det inte är något fel på personer som lider av ångest och oro: det är ett tecken på att man har en hjärna som försöker beskydda en. Samtidigt menar Hansen att vårt samhälle faktiskt är som upplagt för att göra oss deprimerade:

“Den värld som vi tycker är så naturlig, med bilar och datorer och kylskåp och Tinder, det är faktiskt en väldigt konstig värld för människor /…/ biologiskt sett är vi alla jägare och samlare. De instinkter som har hjälpt oss att överleva i en farlig värld där det råder brist på saker, de instinkterna gör oss olyckliga i en värld präglad av överflöd.”

Vetskapen att ångest är helt naturligt kan dock vara en klen tröst för de som upplever att livet blir försvårat av oron. Så vad kan man då göra om man lider av dessa problem?

“Detta är något som kan åtgärdas genom terapi, fysisk träning, och – om det är riktigt illa – med hjälp av läkemedel. Du kan inte bli av med all din ångest, men om du bara sänker den lite grann kommer du må mycket bättre”, säger Hansen och tillägger:

“Men jag tror att se det som en evolutionär skyddsmekanism som hjälper dig att överleva gör att du blir mindre rädd för själva ångesten. Det finns något som i stort sett är ‘rädsla för rädsla’: du är rädd för din ångest, och du är rädd för att du kommer få ångest i framtiden – och det kan orsaka lika mycket skada som själva ångesten.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!