Vi människor är inte gjorda för att gå runt och vara lyckliga hela tiden, även om många av oss har en sådan förväntan på tillvaron. Hjärnforskaren och läkaren Anders Hansen berättar vad man ska fokusera på för att ha närmre till lyckan – på riktigt.
I podcasten Hälsogåtan förklarar Anders Hansen hur människan är programmerad för två saker, det ena är att överleva och det andra är att föra våra gener vidare. Vårt känsloliv har direkt koppling till dessa två saker.
Många har en orealistisk bild av lycka
Människan är alltså inte skapt för att gå runt och känna sig lycklig hela tiden, humör och känslor går istället upp och ner. Det är helt normalt. Samtidigt är det många som jagar lyckan och som enligt Anders Hansen har en orealistisk bild av vad lycka faktiskt är. Positiva känslor är nämligen programmerade att vara övergående, helt enkelt för att de ska motivera oss till beteenden som gynnar vår överlevnad.
Så gör du för att känna lycka
Men för den som önskar känna mer lycka är det trots allt inte helt kört. “Om man definierar lycka enligt forskning så är det att man är nöjd med sitt livs långsiktiga riktning. Och om man håller med om den definitionen så har det gjorts en del fynd kring det man kallar positiv psykiatri, forskning kring välbefinnande. Ett av dem är att lycka, som i att livet har en bra riktning, bygger på att man gör något som man känner är meningsfullt, både för en själv och för andra”, säger han i podden.
Han menar också att det finns andra faktorer som påverkar lyckan, bra relationer och god hälsa har ofta en betydande roll. Däremot bör vi sluta likställa lycka med en oändlig rad av lustupplevelser, enligt Hansen. Lycka är istället en känsla vi kan känna mer genom att ägna oss åt det som känns meningsfullt, både när det kommer till jobb och fritid.