Hälsa

Forskare: Därför har du svårt att sova första natten på ett nytt ställe

Delar av din hjärna är ständigt på vakt när under första natten, enligt forskning.

Foto: Rex

“Hur har du sovit?” är inte bara en artig fråga du ställer till din övernattningsgäst – den har sina grunder i vetenskapen. Forskare vid Brown University kollat närmare på genom att studera 35 sovande personer (första natten på ett nytt ställe) samtidigt som de mätte deras hjärnaktivitet samt hjärnvågor, ögonrörelser och puls med hjälp av elektroder som de fäst på deras kroppar.

Sömnforskare har länge vetat att sömnen är sämre första natten i en ny miljö, men det är först nu man har börjat analysera vad som orsakar den här “första-natten-effekten”. I den här studien tog det längre tid för deltagarna att somna och de sov inte lika djupt under första natten på grund av att den vänstra hjärnhalvan höll sig mer aktiv än den högra. Den vänstra delen av hjärnan reagerade dessutom mycket snabbare på ljud (tex pip) som spelades upp för deltagarna medan de sov. Forskarna spekulerar i att “första-natten-effekten” är ett medfött skyddande beteende som vi undermedvetet utnyttjar på nya och främmande platser. Samma sak verkar gälla i djurriket. Sälar sover tex vanligtvis på land, så när de istället väljer att spendera natten ute till havs håller de alltid ett öga öppet tittandes neråt för att vara på sin vakt.

De allra flesta personer återgår dock till sitt normala sömnmönster redan andra natten. Det kan med andra ord vara läge att vänta en natt till innan du ber om en ny bättre kudde!

Källa: Current Biology, Womensday.com

Läs också: Läkare: “Med det här enkla knepet somnar du enkelt på 1 minut”.

Foto: Rex

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!