Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Hjärnforskarens två konkreta sömntips – för dig som har svårt att slappna av

Att räkna får i all ära, men det finns betydligt mer effektiva knep om du har svårt att somna på kvällarna. Metro Mode har pratat med hjärnforskaren Christian Benedict om hans bästa tips för en god nattsömn. 

Foto: Ellos Home/Instagram @jujhavens

Christian Benedict är hjärnforskare vid Uppsala Universitet och har forskat kring sömn i många år. Han menar att “får-räkning” eller liknande sömnknep snarare kan ha motsatt effekt eftersom de gör att du lägger allt fokus på att du inte kan somna, att du måste slappna av vilket kan leda till att du blir stressad istället för sömnig.

– Försök istället att skapa en sömnrutin som passar för just dig, säger Christian.

En sådan rutin kan till exempel vara att du vid ungefär samma tid varje kväll borstar tänderna, lägger dig i sängen, spänner och slappnar av i musklerna och sedan läser några sidor i en bok – för att lära hjärnan att det är vad du brukar göra för att kunna somna.

Christians andra tips är baserat på resultatet ur en nyligen publicerad studie i Journal of Experimental Psychology. Deltagarna i studien delades in i två grupper där det ena gänget skrev dagbok om händelser de varit med om, medan den andra gruppen blev ombedda att skriva en att-göra-lista inför de kommande dagarna. De utförde sina skrivuppgifter i fem minuter innan läggdags och det visade sig att gruppen med att-göra-listorna somnade betydligt snabbare än dagboksgruppen. Ju mer specifika listor, desto lättare somnade deltagarna.

– Att skriva om saker som har hänt under dagen kan väcka positiva – men även negativa – känslor som gör det svårare för dig att somna. Då är det bättre att fokusera på det du vill göra. Du skapar en tydlig plan som gör det enklare att slappna av, säger Christian.

Men om du ändå har svårt att komma till ro eller upplever att du sover oroligt och vaknar många gånger under natten så bör du fundera över vilka faktorer i din miljö som skulle kunna störa din sömn, som till exempel utomstående ljud, drag från fönster eller om det är för varmt i rummet. Kroppens inre klocka reagerar på när temperaturen blir lägre, det är ett tecken på att det är dags att slappna av och somna. Om din sovmiljö är för varm försvåras insomningen, men enligt Christian är det individuellt vilken temperatur som man sover bäst i.

– Det viktigaste är att det blir en kontrast mellan natt- och dagstemperatur, säger Christian.

När du gjort en egen sömnutredning och fortfarande sover dåligt så kan det vara dags att besöka vårdcentralen för en närmare utredning. Det kan finnas en bakomliggande orsak som i sig inte stör sömnen, men som på sikt kan leda till sömnproblem.

Slutligen poängterar Christian att om du har svårt att sova en natt så bör du definitivt inte stanna kvar i sängen, eftersom hjärnan då kommer att associera sovrummet med en plats där det är svårt att sova.

– Gå upp istället! Se till att ljusexponeringen inte är för stark och sätt dig i ett annat rum där du läser något tills du känner dig trött och kan gå tillbaka till sängen igen, säger Christian.

KÖP

Foto: Ellos Home/Instagram @jujhavens

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!