Börjar du känna dig låg så fort löven börjar falla från träden? Då är du kanske en av de som lider av så kallad årstidsbunden depression. Här går vi igenom symtomen och vad du kan göra för att må bättre.
För folk som lider av årstidsbunden depression börjar symtomen oftast på hösten. Några orsaker kan vara att den biologiska klockan hamnar i otakt när årstiderna skiftar, att nivån av serotonin i kroppen sjunker på grund av ändrade mängder solljus, eller att balansen i kroppens nivå av melatonin störs. Melatonin påverkar nämligen vårt sömnmönster och stämningsläge.
7 tecken att se upp för
Symtomen för årstidsbunden depression liknar de som för en vanlig depression. Här är några exempel på symtom som kan tyda på höstdepression:
- Du upplever att det är svårt att få saker och ting gjorda
- Du har låg energi
- Du upplever känslor av värdelöshet, hopplöshet eller skam
- Du har svårt för att koncentrera dig
- Du blir sjuk lättare än vanligt, på grund av ett nedsatt immunförsvar
- Du är nedstämd varje dag eller nästan varje dag
- Du är ointresserad av sånt som du vanligtvis är intresserad av
Förutom detta så finns det dessutom några symtom som är vanligt förekommande vid höst- och vinterdepression. Till exempel kan man uppleva att man har ett ökat behov av sömn, ökad aptit, viktuppgång, rastlöshet och ångest.
Vad ska jag göra om jag har höstdepression?
Om du misstänker att du har höstdepression så ska du söka vård. En kombination av beteendeterapi och läkemedel ger ofta god effekt.
Vid sidan av detta kan du även göra några saker själv för att må bättre. Några av de saker som kan hjälpa är att varje dag vara ute under de ljusa timmarna, gärna i kombination med fysisk aktivitet.
På tal om fysisk aktivitet så rekommenderas regelbunden motion, och då helst 30 minuters träning tre gånger i veckan. Undvik även alkohol, se till att äta och sova på regelbundna tider och prata med dina närstående så att de kan ge dig stöd.
Läs även:
Därför kan skogen vara läkande – och få dig att må bättre.
Alkohol gör dig deprimerad – här är anledningarna.
9 saker du kan göra för att må bättre – experternas bästa tips mot psykisk ohälsa.
4 kändisar som pratat om sin psykiska ohälsa: Jag fick panikångest innan jag gick upp på scen.
Källa: Doktor.se